ABD, Fırat Kalkanı'na desteğini geri çekti: 'Stratejik ortaklık' bitiyor mu?

ABD, Fırat Kalkanı'na desteğini geri çekti: 'Stratejik ortaklık' bitiyor mu?

ABD Fırat Kalkanı Operasyonu’na verdiği hava ve istihbarat desteğini Perşembe gününden itibaren durdurdu.

Özgür Suriye Ordusu, Halep’in stratejik El Bab kasabasına 1,5 kilometre kadar yaklaşırken, ABD Fırat Kalkanı Operasyonu’na verdiği hava ve istihbarat desteğini Perşembe gününden itibaren durdurdu. Dün Genelkurmay ve istihbarat yetkilileriyle sınır hattında bir araya gelen ÖSO komutanları, “Kendi göbeğimizi kendimiz kesmeye hazırız. Zaferle döneceğimize inanıyoruz” diyerek kararlılık mesajı verdiler.

Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri destekli ÖSO birlikleri Halep’in El Bab Kasabasına kuzeybatı yönünden de 1.5 kilometre kadar yaklaştı. 16 Kasım’da Şeyh Elvan ve Susyen hattından ilerleyen Özgür Suriye Ordusu birlikleri son hamle için hazırlıklarını sürdürüyor.

ABD İSTİHBARAT DESTEĞİ VERMİYOR

Operasyon başladığı ilk günlerden itibaren IŞİD’e karşı Fırat Kalkanı Harekatı’na hava desteği veren Amerika Birleşik Devletleri perşembe gününden bu yana tüm desteğini durdurdu. ABD’nin insansız hava araçları ve savaş uçaklarının IŞİD’e yönelik saldırılarla birlikte istihbarat paylaşımını da durdurduğu öğrenildi. El Bab’a yönelik rejim ve PYD cephesinde ise hareketlilik arttı.

SINIR HATTINDA ÜST DÜZEY TOPLANTI

Türk savaş uçaklarının bombardımanlarının da engellenmeye çalışıldığı stratejik ilçeye dönük gelişmeler üzerine dün öğle saatlerinde ÖSO komutanlarıyla birlikte sınır hattında Genelkurmay ve istihbarat yöneticilerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Özgür Suriye Ordusu komutanları da son gelişmeler konusunda bilgilendirildi.

MUHALİFLER TÜRKİYE’NİN YANINDA

Muhalif komutanlar PYD ve Rejim ilerlemesinin El Bab konusunda uluslararası toplumun açık bir tuzağı olduğunu Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteğinin sürmesi halinde El Bab’da zaferin kendilerinin olacağına inandıklarını belirttiler. Muhalif komutanların kendi göbeğimizi kendimiz kesmeye hazırız mesajı verdiği toplantı sonrası cepheye yeni birlikler sevk edildi.

EN BÜYÜK DESTEK TÜRKİYE’DEN

Öte yandan ÖSO’ya bağlı Sultan Murad Tümeni’nin komutanlarından Şıhlı, başarılı şekilde devam eden Fırat Kalkanı Harekatı’yla hedeflerini büyüttüklerini belirterek, “El-Bab, Mümbiç, Rakka, diğer taraflara gidilecek ve alınacak çünkü buralar Suriye halkının toprakları, biz de Suriye halkıyız.” dedi. Suriye’nin toprak bütünlüğünün bozulmadan huzura kavuşması için mücadele verdiklerini belirten Şıhlı, kendilere en büyük desteğin de Türkiye’den sağlandığını dile getirdi.

BİR KARIŞ BİLE TOPRAK VERMEYİZ

Şıhlı, Türkiye’nin verdiği destekle Suriye’de binlerce insanı özgürleştirdiklerini dile getirerek, bu konuda Türkiye’ye millet olarak duacı ve minnettar olduklarını ifade etti, “Suriye’nin bir karış toprağını bile kimseye vermeyeceğiz.” dedi.

Suriye sınırına sevkiyat

Gaziantep’in İslahiye İlçesi’nde konuşlu 106’ncı Topçu Alay Komutanlığı’ndan, Suriye sınırına askeri araç sevkiyatı yapıldı. İstanbul Maltepe’de bulunan 2’nci Zırhlı Tugay Komutanlığı General Nurettin Barensel Kışlası’ndan, ilçeye gönderilen askeri araç ve personellerden bir bölümü, Suriye sınırındaki Oğuzeli ve Karkamış İlçesi’ndeki sınır birliklerine sevk edildi. Tank ve zırhlı personel taşıyıcıların yer aldığı askeri konvoy, sabah saatlerinde kışladan çıkarak güvenlik önlemleri arasında sınıra hareket etti. Sevk edilen tank ve zırhlı araç taşıyıcıların, IŞİD’e yönelik yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı’nda kullanılacağı belirtildi.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.