30. Yılında Çernobil ve Fotoğraflarla 'Hayalet Şehir' Pripiat

30. Yılında Çernobil ve Fotoğraflarla 'Hayalet Şehir' Pripiat

Çernobil'deki nükleer felaketin üzerinden tam 30 yıl geçmesine karşın izleri hala silinmedi.

26 Nisan 1986'da Sovyet nükleer enerji santrali Çernobil'de yapılan deneme felaketle sonuçlanmış ve 4 numaralı reaktör infilak etmişti. Başa gelebilecek en büyük nükleer kaza bu patlamadan 25 yıl sonra Fukuşima'daki Japon nükleer enerji santralinde tekerrür etmişti. Çernobil ve Fukuşima kazaları nükleer enerji politikalarını derinden etkiledi ve Almanya 2011 yılında nükleer enerji santrallerinin kapatılmasını kararlaştırdı.

Çernobil'deki felaket aynı zamanda o tarihe kadar yere sağlam basan Sovyetler Birliği için de sonun başlangıcı oldu. Mihail Gorbaçov'un liderliğindeki Sovyet yönetimi günlerce susmayı ve kazayı gizlemeyi tercih etti. 100 bin dolayındaki bölge sakini tahliye edildi ve Sovyetler Birliği'nin her yerinden 600 bin kişi enkaz kaldırma çalışmalarına katılmak zorunda kaldı. Radyasyona maruz kalanların çilesi 30 yıl sonra da bitmedi.

Reaktör patlamasından sadece bugünkü Ukrayna'nın kuzey bölgeleri etkilenmedi. Radyoaktif bulut öncelikle komşu Belarus ile Rusya'nın batısını kapladı ve İskandinavya üzerinden Batı Avrupa'ya kadar yayıldı.

Patlamanın hemen ardından başlatılan söndürme ve kurtarma çalışmaları sırasında en az 30 kişi hayatını kaybetti. Çernobil felaketinin günümüze kadar kaç can aldığına dair kesin bilgi bulunmuyor. Uzmanlarca, on binlerce kişinin radyasyon yüzünden öldüğü tahmin ediliyor.

Kazanın üzerinden geçen 30 yıl Çernobil'i unutturdu. Tasfiye çalışmalarına katılmaya zorlanan 210 bin dolayındaki Ukraynalı sadece malûl maaşı tehlikeye girdiğinde sesini yükseltiyor.

Çernobil Belgeseli:

 
 

Facia günü çekilmiş bir video:

3 Mayıs 1986'da ölçülen radyasyon değerleri facianın boyutunu yansıtıyor:

Çernobil faciasının yayılması:

Kaynak: DW ve Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.