Taliban'ın Kandahar'daki hakimiyeti genişliyor

Taliban'ın Kandahar'daki hakimiyeti genişliyor

Taliban, Kandahar'da bir ilçe merkezini daha ele geçirdiğini açıkladı.

Taliban haftasonu yaptığı açıklamada, Kandahar iline bağlı Gorak ilçesini ele geçirdiğini ileri sürdü. Bu iddia, diğer Afgan basın kaynakları tarafından doğrulanmasa da, Gorak ilçesinin sıcak çatışma alanı içinde olduğu ve daha önceden de Taliban kontrolüne girdiği biliniyor. 

Afganistan interaktif kontrol haritası [Siyah: Taliban kontrolü, Kırmızı: Çekişmeli alan]:


Taliban'ın açıklaması resmi sitesi Voice of Jihad (Cihadın Sesi)'nde yayımlandı: 

Kandahar ilinin güneyinde bulunan Gorak ilçesinden son ulaşan rapora göre, ilçe merkezindeki ve askeri üsteki düşman birlikle öğlen vakti, kendilerine yardıma gelen geniş bir askeri konvoy ve helikopterlerle birlikte Mivand ilçesine kaçtı. Ardından ilçe merkezi tamamen mücahitlerine eline geçti.


Elde edilen bilgilere göre, söz konusu ilçe merkezi mücahitler tarafından bir süredir kuşatma altındaydı. Mücahitler düşmanla çatışmaya girdiler, bir APC aracı havaya uçurulurken, bir takviye kamyonu imha edildi ve düşmana ağır kayıplar yaşatıldı.


Şu belirtilmelidir ki, en az 55 silahlı kişi öldürüldü ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi. Ayrıca aynı zamanda 2 askeri üs ve 2 karakol kontrolümüze geçti.

Kandahar'da 3 ilçe Taliban kontrolünde

Taliban, 2015 yılı Ekim ayının ortalarında da Gorak ilçesini ele geçirdiğini duyurmuştu. Long War Journal'in verilerine göre; 15 ilçesi bulunan Kandahar ilinin, 3 ilçesi (Gorak, Registan, Şorabak) Taliban kontrolünde bulunuyor. Basında çıkan haberlere göre ise, Arghistan, Kakrez, Maivand, Şah Vali Kot ve Zari ilçeleri çekişmeli alanlar olarak değerlendiriliyor ancak bu konuda bir doğrulama yok.

Taliban'ın medya kolu El İmara tarafından yayınlanan videoda Kandahar'a bağlı Şah Vali Kot ilçesinden görüntüler yer alıyor:

 

Farah, Helmand ve Uruzgan vilayetlerinin başkentleri üzerindeki Taliban kuşatması ise devam ediyor. ABD'nin kara ve hava gücü ile desteklenen Kabil hükümeti güçleri, bu üç vilayet başkentinin üzerindeki baskıyı savuşturmak için savaş veriyor. ABD'nin işgali sonrası ülkedeki hakimiyetini büyük oranda kaybettikten seneler sonra güçlü bir geri dönüş gerçekleştiren Taliban ise, "İslam Emirliği"nin iktidarını ülkeye yayma amacında.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.