TBMM Başkanı: Laiklik Yeni Anayasada Olmamalı

TBMM Başkanı: Laiklik Yeni Anayasada Olmamalı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, laiklik ilkesinin yeni anayasada yer almaması gerektiğini söyledi.

İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği'nin (AY-BİR) İstanbul'da düzenlediği "Yeni Türkiye Konferansları"nın altıncısında konuşan Kahraman, Türkiye'de mevcut darbe anayasasının değişmesi gerektiğini söyledi.

"Yeni Anayasa önce insan demelidir" diyen Kahraman, 1982 Anayasası'nın herhangi bir yerinde "Allah" ifadesinin geçmediğini belirtti.

Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı'dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır."

'Yeni ve dindar bir anayasa olmalı'

Dünyada üç anayasada laiklik ilksesine yer verildiğini söyleyen TBMM Başkanı; bu ülkelerin Fransa, İrlanda ve Türkiye olduğunu belirtti.

Türkiye'de laikliği isteyenin istediği gibi yorumladığını vurgulayan Kahraman, "Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım...Yeni ve dindar bir anayasa olmalı."

Konuşmasında Başkanlık Sistemi tartışmalarına da değinen Kahraman, kendisinin önce "yarı başkanlık" sisteminden yana olduğunu, sonra fikrini değiştirdiğini söyledi.

Kahraman, "İki başlılık olduğu anda istikrar olmaz. İki şoförlü bir araba kazasız gidemez, mutlaka kaza yapar" dedi.

Kılıçdaroğlu'ndan tepki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise konferanstaki konuşması sonrası TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu Twitter sayfasında, "Laiklik her şeyden önce bir toplumsal barış ilkesidir. Toplumsal barışımıza çoktandır kastedenlerin bu ilkeyi yok saymasına şaşırmamalıyız!" diye yazdı ve ekledi:

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.