İran'daki siyasi çatlak derinleşiyor

İran'daki siyasi çatlak derinleşiyor

İran'da süregelen muhafazakar kanatla reformistler arasındaki kriz gün geçtikçe daha da büyüyor.

İran'ın Meşhed kentinde yaşanan son gelişmeler ve dini lider Hamaney ve İran'da Devletin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı Rafsancani'nin de tarafları olduğu tartışmalar, ülkedeki rejim krizinin büyümekte olduğunu gösteriyor.

Timetürk'ün haberne göre İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin yardımcısı Ali Mutahari'nin Meşhed'de düzenleyeceği konuşma Meşhed Cuma İmamları Cemaati'ne yakınlığı ile bilenen savcılık makamı tarafından iptal edildi.

Yetkiler, 20 Kasım Pazar günü yapılması planlanan ancak Meşhed savcılığı tarafından iptal edilen konuşmanın on gün önceden kararlaştığını açıkladı.

"IŞİD gibi hareket ediyorlar"

Ali Mutahari Cumhurbaşkanı Ruhani'ye bir mektup yazarak yaşanan olayları anlattı ve savcılık tarafından yapılan uygulamayı "IŞİD gibi hareket ediyorlar" şeklinde tanımladı.

Mutahari mektubunda Ruhani'ye "Yapacağım konuşma Meşhed Savcılık makamının aldığı bir mektup üzerine iptal edildi. İnşaallah bu mektup Meşhed Cuma İmamları Cemaati tarafından yazılmamıştır. Konunun savcı ve Cuma İmamları'nın lideri ile ilgili olmasından şüpheleniyorum. Razavi Horasan Vilayeti'nin valisi genel vali mi, savcı mı yoksa Cuma İmamları'nın lideri mi? Lütfen bu konuda bizi aydınlatın. Hepsinden öte savcının bu meseledeki rolü nedir?" dedi.

"Savcı Vilayet Güvelik Konseyi'nin işine karışmıştır "

İçişleri Bakanlığı sözcüsü konuyu Meşhed Savcısı'nın Vilayet Güvenlik Konseyi'nin işlerine müdahale etmesi şeklinde tanımladı.

Bakan, siyasi meselelerden sorumlu yardımcısına konuşmanın iptali ile sonuçlanan olayları soruşturulmasını emretti.

Hamaney taraftarları 'iptal'e destek verdi

İran dini liderli Hamaney'e yakınlığı ile bilinen Molla Lutfi, Ali Mutahari'nin konuşmasının iptalini destekleyerek "Konuşmaya karşı bir şey yapılmasaydı, gençler çok daha şiddetli bir karşılık verecekti" dedi.

Ilımlı muhafazakar ve rejim muhalifi Mutahari

Cumhurbaşkanı Ruhani'nin yardımcısı ve reformcuların desteklediği Ümit Partisi üyesi Ali Mutahari, İran'da ılımlı muhafazakar bir siyasetçi olarak tanınıyor.

Mutahari son yıllarda dini lider Hamaney de dahil olmak üzere İran rejimine getirdiği sert eleştirilerle siyaset sahnesinde ön plana çıktı.

2011 yılının Şubat ayından beri ev hapsinde tutulan muhalif siyasetçiler Musavi, Karrubi ve Rahneverd'in de aralarında bulunduğu siyasi tutukluların serbest bırakılmasını savundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.