Ortadoğu'daki dinsel savaşlarda Şii düşüncesinin etkisi

Ortadoğu'daki dinsel savaşlarda Şii düşüncesinin etkisi

Son dönemde Şii vaizlerin, İran'ın bölgedeki yayılmacı siyasetine dinsel meşrûiyet sağlama adına yaptığı konuşmalardaki artış göze çarpıyor.

Ortadoğu'da yaşanan çatışmalarda tarafların Şii ve Sünni ekseninde ayrışması her iki inancın da temel esaslarını tartışmaya açtı. İran'ın Afganistan'dan Yemen'e, Irak'tan Suriye'ye kadar uzanan bir hatta kitleleri harekete geçirme amacıyla Şiilik inancını politik araç olarak kullanması Şii din adamlarını da harekete geçirdi. Son dönemde Şii vaizlerin, İran'ın bölgedeki yayılmacı siyasetine dinsel meşruiyet sağlama adına yaptığı konuşmalardaki artış göze çarpıyor.

Şii vaiz Ali Haydari yeni yayınlanan konuşmasında, Şii din adamlarının tamamının Şia mezhebinden olmayanlar için 'kafir' hükmü verdiğini belirtiyor. Bu konuda Şii din adamları arasındaki tek anlayış farkının, bazılarının açıktan, bazılarının ise gizli olarak aynı hükmü vermesinden kaynaklandığını sözlerine ekliyor. 


Şiilik dışındaki inançlara bağlı olanların tekfir edilmesi[kafir hükmü vermek] gerektiğini söyleyen Haydari, "İmamet dinin usullerindendir dersen [onları] tekfir etmen gerekir. Gerçekçi olalım, bunun başka yolu yok." dedi. Şii vaiz, sözlerini Şii inancı içerisinde muteber kabul edilen kaynaklardan alıntılar yaparak delillendirdi.

Haydari, Sahib el-Cevahir isimli kitaptan şu bölümü aktardı: "Onları [Şii olmayanlar] lanetlemek, hakaret etmek, küfretmek, tekfir etmek... Onlar bu ümmetin mecusileridir. Hristiyanlardan daha şerli ve köpeklerden daha aşağılıktırlar."

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.