Türkiye'den IŞİD Önlemi: Sınıra HIMARS Füzeleri Gelecek

Türkiye'den IŞİD Önlemi: Sınıra HIMARS Füzeleri Gelecek

Bakan Çavuşoğlu ABD ile Suriye sınırına HIMARS füzelerinin yerleştirilmesi ve Menbiç bölgesinin kapatılması konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mayıs ayı içinde HIMARS füze sistemlerinin Türkiye sınırlarına geleceğini, böylece IŞİD hedeflerinin daha etkili bir şekilde vurulabileceğini söyledi

Çavuşoğlu, Riyad'da Kral Selman'la görüşmesinin ardından geçtiği Birleşik Arap Emirlikleri'nde Habertürk'ten Kübra Par'a konuştu. ABD ile Suriye sınırına HIMARS füzelerinin yerleştirilmesi ve Menbiç bölgesinin kapatılması konusunda anlaşmaya varıldığını doğrulayan Çavuşoğlu, 'Bu anlaşma çerçevesinde mayıs ayı içinde HIMARS'lar Türkiye sınırlarına gelecek' dedi.

Bakan Çavuşoğlu röportajında öne çıkan satırbaşları şöyle:

“Bizim esas amacımız bu 98 kilometrelik Menbiç bölgesini DAEŞ'ten temizlemek. Bu gerçekleştirildikten sonra güvenli bölge zaten kendiliğinden oluşur. En son Obama da güvenli bölgeye karşı olmadığını söyledi. Almanya da bu konuda bizimle aynı görüşte. Yani hem güvenli bölge özelinde hem de Suriye konusunda Türkiye'nin tezlerinin ne kadar haklı olduğunu nihayet anlıyorlar ama biraz geç anlıyorlar. Çünkü önyargılı yaklaşıyorlar. Batı Avrupa'nın en çok içine düştüğü hatalardan biri de zaten bu çokbilmişlik ve kibirli yaklaşım. Suriye konusunda hep bizim söylediklerimiz çıktı.

DAEŞ'i bu bölgeden temizleyebilmek için ılımlı muhalefete hem havadan destek vermemiz lazım hem de karadan. Bizim toplarımızın menzili yaklaşık 40 km. ABD'nin HIMARS füzelerinin menzili ise 90 km. Menbiç bölgesinin kapatılması konusunda ABD'lilerle anlaşmaya vardık. Bu konuda stratejimiz de belli. Buna göre DAEŞ'e karşı daha fazla güç kaydırılacak. Havadan ve Türkiye sınırından muhaliflere destek verilecek. Bunun için yeni isimler de belirleniyor. Dolayısıyla bu anlaşma çerçevesinde mayıs ayı içinde HIMARS'lar Türkiye sınırlarına gelecek. Böylece DAEŞ hedeflerini daha etkili bir şekilde vurabileceğiz. Ilımlı muhalefet ise araziden ilerleyecek.”

ABD’NİN PYD’YE BAKIŞI

“ABD'liler, PYD konusunda gerçekleri öğrendi, güvenilmez olduklarını biliyorlar. Ama arazide DAEŞ ile mücadelede asker göndermeyecekleri için hep arayış içerisinde oldular. PKK, PYD, YPG ile işbirliği yapmanın ne kadar tehlikeli olduğunu anlatıyoruz. PYD Moskova'da ofis açtı, ideolojik olarak da bir yakınlık var. ABD'liler artık bu bölgede YPG'nin dışında Türkmen, Arap ve diğer gruplardan bir güç oluşturabilir miyiz çabası içindeler. Esasen ABD'nin PYD'ye ilişkin politikalarında tam bir değişiklik olmadı ama YPG konusunda bizim endişelerimizi anladıklarını söylüyorlar. John Kerry'nin bizzat kendisi bana YPG'nin güvenilmez olduğunu söylemişti. Tutumlarının ne kadar değiştiğini uygulamada göreceğiz.”

"YPG İLE REJİMİN SAVAŞI DANIŞIKLI DÖVÜŞ"

“(Cemil Bayık'ın "ABD ile PKK arasında direkt temas var" açıklaması) Esasen Suriye'de YPG ile temasta olmak demek PKK ile temasta olmak demektir. Çünkü PKK ile YPG'nin hiçbir farkı yok. Suriye'de YPG, Türkiye ve Kuzey Irak'ta PKK, İran'da ise PJAK. Bunların hepsi aynı terör örgütüdür. YPG'nin içinde Kandil'den gelen çok sayıda örgüt var. Salih Müslim'in kendisi Esad tarafından davet edildi ve Türkiye'ye saldırı başlatmalarını Esad istedi. Bunu söyleyen ben değilim, Suriye muhalefeti koordinatörü Riyad Hijab...

“(Kamışlı'da PYD ile Suriye rejimi güçleri arasındaki çatışmalar) Tiyatro, danışıklı dövüş! YPG'yi yasallaştırmak isteyenlerin onlara verdiği aklın neticesinde yaşanan bir tiyatro... Ama kimse yutmaz bunu.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.