Fransa'da Trump rüzgarı: Yeniden güçlü Fransa

Fransa'da Trump rüzgarı: Yeniden güçlü Fransa

Fransa'da merkez sağın adayı olan François Fillon, cumhurbaşkanlığı için aşırı sağcı Le Pen'le mücadele edecek.

Zafere olan inancını dile getiren Fillon: “Bu zafer karşılığında sizlere inancımda içtenlik ve iktidardan güçlü taleplerde bulunabilme sözü veriyorum.” dedi.

'Frans'nın Tahtcher'i' benzetmesi

62 yaşındaki François Fillon, Sarkozy döneminde başbakanlık koltuğuna oturdu. Dış basın tarafından Fransa’nın Margaret Thatcher’i olarak adlandırılan Fillon kendisini “hiperliberal” biri olarak tanımlıyor. Siyasi lider sağ kesimin bilindik konuları hakkında taviz vermeyerek muhafazakarların neredeyse tam desteğini aldı.

Euronews'in haberine göre cumhurbaşkanı adayı kamu harcamalarında 100 milyar Euro kesintiye gitmekten bahsederken sağlık sistemine yapılan harcamaları yüzde 2 düşürmek istiyor.

'Yeniden güçlü ülke' sloganı 

Sağın güçlü lideri, Fransa’yı kriz döneminden kurtarıp Avrupa Birliği içerisinde yeniden güçlü ve egemen bir ülke yapacağı vaadinde bulunuyor. Gatırlanacağı üzre ABD başkanlık seçimlerini kazanan Trump da propagandalarında 'Yeniden güçlü ülke' sloganını bayraklaştırmıştı

Ulusal kimliklerin ön plana çıktığı, Avrupa kurumlarının daha az rol aldığı bir yönetim şeklinden bahseden Cumhuriyetçi aday, Euro Bölgesi’nin Avrupa Komisyonu’ndan bağımsız bir şekilde yönetilmesini istiyor. Ulusal parlamentoların para politikalarını ilgilendiren konularda karar mekanizmasında yer alması gerektiğini de savunuyor.

Dış siyaset konusunda ise Rusya ile Avrupa arasında bir yakınlaşma isteyen Fillon, yaptırımların kaldırılmasını ve terör örgütü IŞİD ile mücadelede el ele verilmesi gerektiğine inanıyor.

De Gaulle'den şüphelendiniz mi?

“Bazı kişilerin beni Rusya Devlet Başkanı’na yakın göstererek sözlerimi karikatürize ettiğinin gördüm. Bu çok absürd, Fransa Direnişi Nazizimle mücadele için Stalin’le ittifak kurduğunda, Genaral De Gaulle’nın komünist olmasından şüpheledik mi?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.