Filipinli özel birlikler IŞİD'e karşı operasyon başlattı

Filipinli özel birlikler IŞİD'e karşı operasyon başlattı

Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte'nin konvoyuna yapılan saldırı sonrası, örgütün elindeki kasabaya geniş kapsamlı operasyon başlattı.

Filipinli özel birlikler, yakın zamanlarda IŞİD tarafından ele geçirilen Filipin'in güney ili Lanao del Sur'daki kasabayı tekrar ele geçirmek için uğraşıyor. Kasabayı ele geçiren grup yerel medyada "Maute" grubu olarak yer alıyor ve ayrıca IŞİD'e bağlı oldukları biliniyor. 

Cihat yanlısı grup 24 Ocak'ta Butig kasabasını ele geçirdi ve belediye binasına bayrağını dikti. Filipin ordusu, kasabanın 300 civarında savaşçı tarafından ele geçirildiğini duyurdu. Hafta sonunda, 35 kadar cihat yanlısı savaşçı ve asker kasaba yakınlarındaki çatışmada hayatını kaybetti.


Cihat yanlılarının kullandığı bayrak, Butig'deki belediye binasının üzerinde

Yerel medyanın iddiasına göre, Filipin ordusunda yer alan özel birlikler, Butig'in ele geçirilmesi operasyonuna destek olmak için bölgeye intikal etti. Ordu sözcüsü de kasabaya yönelik bir operasyonun başlatılacağını duyurdu.

Butig kasabasında yaklaşık 17 bin kişinin yaşadığı ifade ediliyor. Bölgedeki çatışmalar nedeniyle 2 binin üzerindeki aile kasabayı terketmiş durumda.

Filipinler Cumhurbaşkanı'na memleketinde bombalı saldırı

Dün günün erken saatlerinde, içinde Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte'nin de bulunduğu bir konvoya Lanao del Sur'un başkenti Marawi'de bombalı saldırı düzenlendi. 9'u Duterte'nin koruma ekibi olmak üzere 11 kişi saldırıda yaralandı. Filipin yönetimi, bu saldırının "Maute" grubunun şaşırtma taktiği olduğunu belirtti. 

Lanao'daki IŞİD yapılanmasının varlığı bu yılın başlarında sosyal medyada duyuruldu. Grup Filipin ordusu ile çatışma anlarını içeren çok sayıda video ve fotoğraf yayınladı. Bu çatışmaların çoğu Butig kasabası yakınlarında gerçekleşti. 

Video ve raporlara göre "Maute" grubu, IŞİD'in ortaya çıktığı ve kısa bir süre sonra Ebubekir el Bağdadi'nin "hilafet" iddiasıyla ortaya çıktığı 2014 yılından beri harekete bağlı bulunuyor. Maute, Ebu Seyyaf grubundan birkaç tugayın katılımı ile neşet etti. Ayrıca genel lider Isnilon Hapilon, Bangsamoro İslami Özgürlük Savaşçıları, Ensar el Hilafe, Lanao'daki IŞİD, Tevhid ve Cihat Cemaati (grup önceden El Kaide'ye bağlıydı) ve Moro İslami Özgürlük Cephesi (MILF)'nin Lanao del Sur'daki parçasından katılımlar oldu.. Bu gruplar, Basilan'ın güney bölgeleri, Güney Cotabato, Sulu, Sarangani ve Isabela'nın kuzey bölgesi dahil olmak üzere Filipinlerin birkaç diğer ilinde faaliyet gösteriyorlar.

Örgütün haftalık dergisi Al Naba'da, Hapilon'un IŞİD'in Filipinler'deki genel lideri olduğu duyurulmuştu. Amak Haber Ajansı ayrıca, Filipinler'de yaşanan çatışmalarla alakalı istatiksel verileri okuyuları ile paylaşıyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.