Türkiye'nin MGK kararı: PYD koridoruna izin verilmeyecek

Türkiye'nin MGK kararı: PYD koridoruna izin verilmeyecek

Beştepe'de yapılan 2016'nın son MGK'sında Halep'tek insani kriz, PYD-PKK koridoru ve Musul-Telafer'de yaşananlar ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında 6 saat süren Milli Güvenlik Kurulu'nun sonuç bildirgesi açıklandı.

Toplantının ardından açıklanan bildiride, bazı ülkelerin PKK/PYD-YPG ve Gülen örgütü lehine çifte standart uyguladıkları belirtilerek, bu ülkelere tutumlarını değiştirme çağrısı yapıldı.

24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı'na da değinilen MGK bildirisinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapıldı ve "PKK/PYD-YPG unsurlarının terör koridoru oluşturma hedeflerine izin verilmeyeceği" belirtildi.

MGK'nın ardından yapılan açıklamadaki ifadeler şöyle:

"PKK/PYD-YPG, FETÖ/PDY ve DEAŞ terör örgütleri ile topyekûn mücadelenin kararlılıkla sürdürülerek, terörün ülke gündeminden çıkartılması konusundaki güçlü irade teyit edilmiştir."

"Bazı ülkelerin, PKK/PYD-YPG, FETÖ/PDY lehine çifte standart uyguladıkları, mensup ve destekçilerine kol kanat gerdikleri, bunları maksatlı olarak farklı şekilde tanımladıkları vurgulanarak, bu ülkeler tutumlarını değiştirmeye davet edilmiştir."

Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu

"Fırat Kalkanı Harekâtı'nın temel hedefinin, hudut güvenliğimizin sağlanması, ülkemize yönelik saldırıların önlenmesi, DEAŞ ve diğer terör örgütlerinin bölgeden tamamen temizlenmesi olduğu bir kez daha belirtilmiştir. Suriye'nin toprak bütünlüğü esas olmak üzere kardeş Suriye halkının ve bölgedeki vatandaşlarımızın güvenliği için PKK/PYD-YPG unsurlarının terör koridoru oluşturma hedeflerine izin verilmeyeceği vurgulanmıştır."

"PKK/PYD-YPG ve diğer terör örgütlerinin Suriye'nin kuzeyi ile Irak'ın Sincar bölgesindeki yapılanmalarına, gerektiğinde her türlü imkâna başvurulmak suretiyle kesinlikle müsaade edilmeyeceği kuvvetle vurgulanmıştır. Türkiye'nin bu konuda bölge ülkeleri ve bölgede etkinliği olan ülkelerle her türlü işbirliğine hazır olduğu kaydedilmiştir."

Halep çağrısı: 'İnsanlık suçu' hâlini aldı

"Uluslararası topluma, Halep'te devam eden insanlık trajedisini sona erdirme konusunda her türlü girişimde bulunma çağrısı yapılmıştır. Rejimin, hastaneler dâhil, sivil hedefleri bombalamak suretiyle her yaştan pek çok masum insanın ölümüne sebep olduğu, bu durumun artık engellenmesi için derhâl devreye girilmesi gereken bir 'insanlık suçu' hâlini aldığı belirtilmiştir. Halep'teki çatışmaların durdurulması ve şehre insani yardım ulaştırılması hususunda, Türkiye'nin de içinde bulunduğu girişimlerle ilgili Kurul'a bilgi sunulmuş, yaşanan insani dramın sona erdirilmesi için yürütülen her türlü çalışmanın desteklendiği kaydedilmiştir."

Musul operasyonu: Türkiye'nin katkısı sürecek

"Irak'ta zemin bulan PKK ve DEAŞ terör örgütüne karşı Türkiye'nin meşrû müdafaa hakkının mahfuz olduğunun altı çizilmiştir. Irak Merkezi Hükümeti'nin ülkesinde bulunan terör örgütleriyle mücadelesine, Türkiye'nin katkı sağlamaya devam edeceği ifade edilerek, ülkemizin her vesile ile Irak'ın toprak bütünlüğünü, egemenliğini, istikrarını ve güvenliğini savunduğu vurgulanmıştır."

Demografik yapı vurgusu

Bildiride, devam eden Musul operasyonu hakkında Milli Güvenlik Kurulu'na bilgi sunulduğu aktarılarak, "Musul ve Telâfer başta olmak üzere bölgenin demografik yapısının muhakkak muhafaza edilmesi gerektiği, aksi takdirde yaşanabileceklerin yeni bir insanlık dramına sebep olacağının belirtildiği" ifade edildi. "Arap, Kürt, Türkmen ve diğer unsurlarıyla bölge halklarının etnik ve mezhep temelli ayrıştırma çabalarına karşı ortaya koyacakları her türlü birlik, beraberlik, dayanışma çabasının Türkiye tarafından samimiyetle ve kuvvetle destekleneceği de" vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.