Pentagon Afgan Kurbanlarını Aşağılıyor

Pentagon Afgan Kurbanlarını Aşağılıyor

Amerikan ordusunun Irak ve Afganistan’da katlettiği sivillere 'bedel biçmesi' uzun süredir devam eden bir uygulama.

ABD, birkaç yüz dolar ile on bin dolar arasında değişen 'kan parası' uygulaması ile halklara verdikleri maddi manevi zararları telafi etmeye çalışıyorlar. Bazen para balyası kurbanın yakınlarının eline soğuk bir özürle sıkıştırılıp olayın üstü örtülürken, nadiren ise gerçekleşen hadisenin tüm detayları kamuoyuyla paylaşılıyor.

Geçen sene Ekim ayında Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün kuzey Afganistan’da işlettiği hastaneye Amerika’nın düzenlediği hava saldırısından geriye enkaza dönmüş bir hastane, katledilmiş masumlar ve soru işaretleri kaldı. AC-130 tipi savaş uçağının Kunduz’daki hastaneyi arka arkaya bombalamasının üstünden altı aydan fazla zaman geçmesine rağmen 42 kişinin ölüp onlarca kişinin de yaralandığı bu vahşi katliam henüz aydınlatılamadı. Amerika, sivil alan olarak kabul ettiği bir hastaneyi arka arkaya vurup işlediği bu büyük suçu, “kaçınılması mümkün olmayan insan hatası” şeklinde lanse etti. Fakat bu, kendilerine defaten yeri bildirildiği halde arka arkaya ve ısrarla neden tesisi vurduklarına bir cevap olmadı. 

Bu yılın başında Amerikan Ordusu ölen her masumun yakınına kan parası olarak altı bin dolar, yaralanan her bir kişiye de üç bin dolar tutarında ödeme gerçekleştirdi. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün yöneticisi Jason Cone bu teklifi küçük düşürücü bir tavır olarak ifade etti. Bunun yanında hastanedeki personelin çoğunun da tekrar çalışamayacak şekilde sakatlandığını ve Amerikan Hükümetinin en azından bu insanların hayatlarına yeniden kurabilmelerini sağlayacak maddi desteği onlara vermesi gerektiğini ifade etti. Pentagan ise oluşan mağduriyetlerin nasıl telafi edildiği konusunun tartışmaya açılmasına müsaade etmiyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü üyesi bir doktor ABD'nin hedef aldığı hastanenin içinde

Afganistan’a yeni atanan komutan John Nicholson, Mart ayında Kunduz’a taziye ziyaretine giderek mağdurlardan özür diledi. Ortada açıklığa kavuşturulmamış ve teammüden işlenmiş olma ihtimali çok yüksek olan vahşi bir katliam dururken, böyle bir özür karşılık bulmadı. Pentagon sözcüsü Yarbay James Brindle, ordunun saldırıyı inceleme sürecini sonuçlandırdığını ve kamuoyunun incelemesi için yazılı olarak sunulduğunu söyledi. Ordunun açıklamasında hadiseyle ilişkisi bulunan personelin görevlerinin askıya alındığı belirtilmiş lakin kim oldukları ve rütbeleri ise gizlenmişti.

Kaynak: New York Times ve Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.