Kabil ve AB arasında 'kârlı' anlaşma: 12 bin Afgan'a sınırdışı

Kabil ve  AB arasında 'kârlı' anlaşma: 12 bin Afgan'a sınırdışı

Kabil hükümeti, kaçan binlerce kişiyle birlikte ve milyarlarca dolar yardım parası alacak. 

Almanya İçişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü hafta sonunda hükümetin çok sayıda Afganı sınır dışı etmeyi planladığını doğruladı. 

Bakanlık sözcüsü Afganistan ve Almanya arasında sağlanan anlaşmaya göre Almanya'dan sınırdışı edilecek Afganların bu ay içinde ülkelerine gönderilmeye başlayacağını belirtti. Gönderilecek olanlar arasında gönüllü olarak dönmeyi isteyenlerin yanı sıra Almanya'da oturma iznine sahip olmayan Afganların da bulunduğu belirtildi.

Ekim ayında Almanya ile Afganistan arasında, iltica başvurusu reddedilen Afganların sınır dışı edilmeleri konusunda bir anlaşma imzalamıştı. Almanya Afganları ülkelerine gönderme karşılığında Kabil'e mali yardım yapacak. Haftalık der Spiegel dergisi son sayısında bu ay içinde 50'ye yakın Afganın ülkelerine gönderileceğini duyurdu.

Kabil hükümeti için kazanç kapısı, Avrupa için fırsat

Yüz binlerce insan son 15 yılda Afganistan'dan kaçtı. Birçoğu Batı'da daha iyi bir yaşam aradı fakat sadece Batı'nın onları istemediğini keşfetti. Daha da kötüsü Avrupa Birliği ve Kabil hükümeti, gelecek birkaç yılda gelecek 4 milyar dolarlık yardım karşılığında binlerce kişiyi savaş bölgesindeki evine geri göndermek için anlaşma yaptılar. Yani geri gönderim anlaşması sadece 12 bin kişi için geçerli olmayacak. 

Ancak, Batı'nın Afganistan'ı kaosa sürükleyen savaşı ne zaman bitireceğine yada ülkesinden kaçtıktan sonra geri dönmek zorunda kalan on binlerce kişiyi nasıl bir hayatın beklediğine dair bir bilgi yok.

Kaynak: Mepa News, DW

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.