Suçlanmadı, yargılanmadı: Guantanamo tutsağı 14 yıl sonra serbest

Suçlanmadı, yargılanmadı: Guantanamo tutsağı 14 yıl sonra serbest

Guantanamo'da 14 yıl yargılanmadan tutuklu kalan Yemenli bir tutsak serbest bırakıldı.

ABD ordusu, 35 yaşındaki Şevki Avad Balzuhair'i Batı Afrika ülkesi Yeşil Burun Adaları'na gönderdi. 

2002'den beri Guantanamo'da tutulan Balzuhair, Pakistan'ın Karaçi kentinde El Kaide üyesi olmak şüphesiyle gözaltına alınmıştı.

Kaliforniya'daki federal kamu avukatı ve aynı zamanda Balzuhair'in müdafii olan Angela Viramontes şu açıklamayı yaptı:

 "Şevki, serbest bırakılmasının ardından gizli kalmak isteyen özel bir adam. O evlenmek, çocuk sahibi olmak, bir işe girmek için sabırsızlanıyor."

ABD yönetimine bağlı inceleme kurulu, Şevki'nin "düşük profilli bir savaşçı" olduğunu değerlendirdi ve serbest bırakılmasını onayladı. 

Mahkumlar, savaşın devam etmesi ve El Kaide'nin o ülkede güçlü olması nedeniyle Yemen'e gönderilmiyor. ABD yönetimi, mahkumların tekrar cihat yanlısı gruplara katılması endişesini yaşıyor. Bu nedenle Hadramevt doğumlu olan Balzuhair, ülkesi Yemen'e gönderilmedi.

Balzuhair, Obama yönetiminin eski Portekiz sömürgesi olan Yeşil Burun Adaları'na gönderdiği ikinci Guantanamo mahkumu. Obama'nın yıllar önceki seçim vaadine rağmen kapatmadığı Guantanamo, yargısız bir şekilde insanların gözetim altında tutulması ile meşhur. 

ABD Başkanlığı koltuğuna oturmak için gün sayan Donald Trump, Guantanamo'nun açık kalacağı sözünü vermiş, "Bana inanın, orayı dolduracağız" demişti.

Balzuhair'in tahliyesi ile birlikte Guantanamo'da yatan tutuklu sayısı 59'a düştü.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.