Pentagon: IŞİD'e Katılım %90 Oranında Düştü

Pentagon: IŞİD'e Katılım %90 Oranında Düştü

ABD'li askeri yetkililerin açıklamasına göre IŞİD, yabancı savaşçıların katılımında geçen seneye oranla ciddi bir düşüş yaşadı.

Pentagon'a göre yabancı savaşçıların IŞİD'e katılım oranı %90 oranında azalma gösterdi.

IŞİD'e karşı başlatılan operasyonların komutan yardımcısı olan Hava Kuvvetleri Binbaşı General Peter Gersten, Salı günü yaptığı açıklamada bu düşüşün hava operasyonlarıyla direkt bağlantılı olduğunu öne sürdü.

Tahminlere göre, bir yıl önce ayda yaklaşık 2000 yabancı savaşçı Irak ve Suriye'ye IŞİD saflarına katılmak için gidiyorken bir yıl sonra bu sayı 200'e düştü.

ABD istihbaratı Ocak ayında yaptığı açıklamada, IŞİD'in 6 bini Batı ülkelerinden olmak üzere 100 farklı ülkeden 30 bin'den fazla yabancı savaşçıya sahip olduğunu duyurmuştu. 

Güvenlik şirketi The Soufan Group'un özel projeler direktörü Patrick Skinner da Washington Post'a yaptığı açıklamada Pentagon'un verilelerinin 'muhtemelen doğru' olduğunu açıkladı.

IŞİD'e destek genç Araplar arasında düşüş gösteriyor. 2016 yılı Arap Gençliği Anketi çalışmasına göre; ankete katılanları %77'si IŞİD'in yükselişini endişe ile karşılarken, %50'si Ortadoğu'nun büyük bir problemle karşı karşıya olduğuna inanıyor. (Geçen sene bu oran %37'ydi)

Araştırmacılar anketin Ocak ve Şubat aylarında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki 16 ülkede 18-24 yaş arası 3500 Arap kadın ve erkek ile yapıldığını belirtti.

Kaynak: Middle East Eye ve Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.