Trump'ın 'idam edilmeli' dediği askerden af talebi

Trump'ın 'idam edilmeli' dediği askerden af talebi

Afganistan'da nöbet yerini terk ederek Taliban'a esir düşen asker, görev süresi sona erecek olan ABD Başkanından affedilmesini talep etti.

30 yaşındaki Çavuş Bowe Bergdahl, yerinden ayrıldığı zaman Taliban tarafından yakalanmış ve beş yıl boyunca rehin tutulmuştu                        

Daha sonra ise Taliban ile ABD arasında gerçekleştirilen bir esir takası neticesinde serbest bırakılmıştı.                        

ABD askerî savcıları, Bergdahl kaybolduktan sonra başlatılan ve 45 gün süren aramanın diğer askerlerin hayatını riske attığını ve dikkatleri Taliban'la savaşın üzerinden çektiğini iddia etti.                    

Takas Cumhuriyetçileri kızdırdı

Bergdahl, Mayıs 2014'te Obama yönetiminin onu Guantanamo'da tutulan 5 Taliban mensubuyla takas etmeye karar vermesi sonucu serbest kalmıştı.                        

 

Bergdahl'ın takas edilme anı

Bu hamle, Obama'yı ulusun güvenliğini tehlikeye atmakla suçlayan bazı Cumhuriyetçiler tarafından eleştirilmişti.                        

Bazı siyasetçiler de Obama yönetiminin,  hukukun gerektirdiği şekilde Kongre'ye tutukluların transferi hakkında bilgi vermemesi nedeniyle öfkelenmişti.                        

"Protesto amaçlı yerimi terkettim"

Çavuş Bergdahl, nöbet yerinden çıkma nedeninin kendi biriminde problem olarak gördüğü hususlara dikkat çekmek olduğunu iddia etmişti.                        

Affedilmezse ömür boyu hapis cezası alabilir

Eğer Bergdahl'ın affedilme talebi yerine getirilirse, bu Nisan ayında gerçekleştirilmesi planlanan ve firar ile düşman karşısında yanlış davranış* suçlamalarıyla karşılaşacağı askeri yargılamadan kurtulacağı anlamına geliyor. 

Fakat eğer bu talep reddedilirse ve mahkeme de buna hükmederse ömür boyu hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir.                        

"İdam edilmesi gereken bir hain"

Yeni seçilen başkan Donald Trump seslice dile getirdiği bir eleştiride Çavuş Bergdahl'ı 'idam edilmesi gereken bir hain' olarak nitelemişti.                        


Bergdahl ve karşılığında serbest bırakılan 5 Taliban lideri  (Molla Muhammed Nebi Ömeri, Molla Nurullah Nuri, Molla Muhammed Fazlı, Molla Abdulhak Vasık, Molla Hayrullah Said Veli)

Bu af talebi Obama görevi bırakana kadar yanıt bulmadığı takdirde, Çavuş Bergdahl'ı savunan avukatlar, Trump'ın sürmekte olan bir dava hakkında yaptığı kamuya açık yorumlarla müvekkillerinin haklarını ihlal ettiğine dair bir dava açacaklarını ifade ettiler.

Beyaz Saray, Çavuş Bergdahl'dan bir af talebi alındığını doğruladı fakat beklemede olan davalarla ilgili yorum yapmamanın standart bir prosedür olduğunu belirtti.

Kaynak: Mepa News

*2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ABD ordusunda nadir karşılaşılan ve kaçma, silah bırakma, emre itaatsizlik, korkaklık, kasten yanlış alarm gibi birçok davranışı içeren suçlama, ayrıntılı bilgi için: https://www.law.cornell.edu/uscode/text/10/899

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.