Taliban: Mücahidlerin gayreti Beyaz Saray'ı sarsacak

Taliban: Mücahidlerin gayreti Beyaz Saray'ı sarsacak

Taliban son yayınladığı videoda Afganistan'daki barış görüşmeleri hakkında açıklamalar yaptı, El Kaide ile ittifaklarını ön plana çıkardı.

Taliban "Milletin Mücahidler ile Bağı" ismiyle yayınlanan yeni videosunda Batı ile barış görüşmelerini reddetti ve El Kaide ile devam eden ittifakını ilan etti. Video Hakkani Teşkilatı ile ilişkili olan ve Taliban'ın medya kolları içinde yer alan "Menbau'l Cihad" tarafından üretildi ve Taliban'ın internet siteleri, sosyal medya hesapları, sözcüleri ve sempatizanları tarafından da paylaşıldı. Video aynı zamanda "Afganistan İslam Emirliği Kültür Komisyonu" ile de bağlantılı. Taliban, 2001 yılına kadar ülkeyi yönettiği sırada var olan bu kuruluşların isimlerini günümüzde de kullanarak bu yönetimin yeniden teşkil edileceği mesajını veriyor.                       

"Barış süreci düşmanın boş iddialarından ibaret"

Video, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Devlet Başkanı Barack Obama'nın Taliban ile barış görüşmeleri hakkındaki konuşmaları ile başlıyor. Bu konuşmaların hemen ardından yer verilen ve cevap niteliği taşıyan ses kaydında konuşan isim ise grubun kurucu liderinin hayatını kaybetmesinin ardından 2015 yılında genel emir olan Molla Ahtar Muhammed Mansur. Mansur geçtiğimiz Mayıs ayında ABD'nin düzenlediği bir hava saldırısında öldürülmüştü.                       

Mansur barış ve mutabakat sürecini düşmanın boş iddiaları olarak tanımlıyor. Mansur'a göre "Taliban'ın düşmanları para, medya ve yoldan çıkmış din adamları vasıtasıyla cihadı zayıflatmaya ve "mücahidlerin birliğini yok etmeye çalıştılar fakat başarısız oldular." Mansur sözlerine şöyle devam etti: "Bu propaganda sözlerini ve bu barış görüşmelerine kulak asmamalıyız. Bu cihad, Kelimetullah ve Şeriat hâkim oluncaya kadar sürecek."

"Taliban isteklerinden taviz vermiyor"

Taliban yetkilileri sıklıkla Batı ile müzakereler yürüttüklerini açıklıyor fakat Taliban bu görüşmeleri hiçbir konuda taviz vermeden imtiyaz elde etmek için kullanıyor. Bu tür müzakereler, Taliban liderlerinin de videoda belirttiği gibi gerçek barış görüşmeleri olmaktan uzak.

"Usame bin Ladin ile Molla Muhammed Ömer yan yana" 

Videoda, Afganlar ile cihat etmek için bölgeye gelen yabancılar arasındaki bağı vurgulama amacıyla kullanılan bir Kur'an ayeti de yer alıyor. "İman edip hicret edenler, Allah yolunda cihad edenler, onları barındıranlar ve onlara yardım edenler; işte onlar gerçek mü'minlerdir. Onlar için mağfiret ve cömertçe verilmiş rızıklar vardır." [Enfal Suresi  74. ayet] mealindeki ayetle birlikte, Molla Ömer ve Molla Mansur gibi Taliban liderlerinin yanı sıra Usame bin Ladin ve geçtiğimiz yıl öldürüldüğü zamana kadar Arap Yarımadası El Kaidesi'nin liderliğini yapan Nasır El Vuhayşi gibi El Kaide liderlerinin fotoğraflarına yan yana yer verildi.


Taliban'ın üst düzey liderlerinden, Usame bin Ladin ve El Kaide ile bağlantısı bilinen Siracuddin Hakkani'nin konuşmasından bir bölüm de videoda yer aldı. Bu konuşmada Hakkani, Taliban'ın teşkil ettiği Afganistan İslam Emirliği'nin kuruluşunu övüyor ve "bu emirliğin şan, şöhret, makam, mevki için değil; yalnızca Allah'ın şeriatını bu topraklara hâkim kılmak için" kurulduğunu ifade ediyor.

"Fikir ayrılıkları şiddetlendirilmemeli" 

Hakkani "mücahidlerin arasında bazı fikir ayrılıklarının meydana gelebileceğini fakat bu farklılıkların, bu yoldaki mücadeleyi etkileyen bir seviyeye gelecek kadar şiddetlendirilmemesi gerektiğini" söylüyor. Hakkani, İslam Emirliği'nin yeniden kurulmasını kastederek "Afganistan içindeki ve dışındaki tüm Müslümanların bu konuda bizi takip ediyor" iddiasında bulunuyor ve "Afganistan içindeki ve dışındaki tüm Müslümanlar metodumuzu hiçbir itiraz olmadan kabul etti, bu da yetkililerimizin ve temsilcilerimizin görevlerini etkili ve verimli bir şekilde yerine getirdiğini ortaya koyuyor" şeklinde konuşuyor.

"Sevgili Afgan kardeşlerimiz mükemmel bir örnek" 

Arap Yarımadası El Kaidesi'nin üst düzey isimlerinden Şeyh Halid El Batarfi'den bir klip de videoya dâhil. Batarfi, 1990'lı yıllarda Afganistan'da eğitim görmüş ve savaşmış bir isim. The Long War Journal Batarfi'nin, diğer Arap Yarımadası El Kaidesi liderleri gibi hem yerel hem de küresel olmak üzere iki rol üstlendiğini düşünüyor. Buna göre Batarfi, El Kaide'nin küresel yönetim ekibinde.


Batarfi şöyle konuşuyor: "Müslüman kardeşlerim! Allah'ın dinini harika şekilde destekleyen sevgili Afgan kardeşlerimiz sizler için kesinlikle mükemmel bir örnek. Tüm dünya Mü'minlerin Emiri Molla Ömer'in, Taliban'ın ve Afgan halkının geçmişte ve günümüzde, Arap olan veya olmayan muhacirlerden oluşan tüm mücahid  kardeşlerinin yanında nasıl cesurca durduğunu gördü. Bu muhacirlerin en önemlilerinden birisi şeyhimiz, mücahidlerin imamı Usame bin Ladin idi. Allah şehadetini kabul etsin." Bu sözler Taliban'ın 11 Eylül'den sonra da Usame bin Ladin ile bağlarını koparmadığını ortaya koyuyor. Batarfi sözlerine şöyle devam ediyor: "Afgan toprağından çıkan bir grup Afgan mücahid, en büyük put ve günümüzde küfrün başı olan Amerika'yı yok edecek. Afganistan İslami Emirliği, mukaddes dinimiz uğruna kendini feda etti ve hatta bu uğurda yok olmayı göze aldı. Fakat Taliban dini için pazarlık yapmadı. Şimdi Afganistan'da zaferin ışığı görülebiliyor, şeriat ülkede öncekinden daha güçlü."

"Mücahidler halka, halk mücahidlere ihtiyaç duyuyor" 

Videoda yer alan bir diğer ses kaydının sahibi, mevcut Taliban emiri Heybetullah Ahundzade, "mücahidlerin Müslümanlara karşı yumuşak, kâfirlere karşı şiddetli olması gerektiğini" ifade ediyor. Bir başka ideolog Şeyh Neda Muhammed Nedim de benzer şekilde konuşuyor: "Mücahid olsun halk olsun hepimiz, mücahidlerin yardımı olmadan halkın başarılı olamayacağını ve halkın yardımı olmadan mücahidlerin başarılı olamayacağını anlamak zorundayız. Mücahidler halka sevgi, iyi niyet ve hoşgörüyle yaklaşmalı."


 

Videonun devamında Taliban savaşçılarının çocuklara şeker dağıtırken, kırsal bölgelerde güvenliği sağlarken ve bir dükkân sahibini kibarca "ahlaksız" CD'ler satmaması için ikna ederken çekilen görüntüler yer alıyor. Bu CD'ler daha sonra bir araya toplanarak yakılıyor. Videoda Özbekçe broşürlerin dağıtıldığı görülebiliyor.

"Yerel ve küresel hareket: Beyaz Saray mücahidlerin gayretiyle sarsılacak" 

Taliban'ın yerel yönü her ne kadar ön planda tutulsa da, videoda hareketin küresel ideolojisi de saklanmıyor. Birçok kere "Amerika'ya ölüm" sloganının atıldığı görüntülerde tüm Müslümanlara "kaybedilen tüm Müslüman topraklarının geri alınması" çağrısı yapılıyor. Videoda görülen bir yazıda "Mücahidler, ümmetin onurunu geri getirmek için Müslümanların umududur. İslam topraklarını geri almak için bir umut! Geçtiğimiz asrın mağlubiyetlerini ve trajedilerini tekrar etmek için değil!" ifadesi yer alıyor. Taliban'a göre Amerika Müslümanlar ve dinleri arasına mesafe koymak istiyor. Taliban şu ifadeyi kullanıyor: "Allah Beyaz Saray'ı mücahidlerin İslami gayreti ile sarsacak."

"Batı Müslümanları baskı altına almak için diktatörleri kullanıyor" 

Taliban aynı zamanda El Kaide tarafından da sıklıkla dillendirilen bir fikri savunuyor. "ABD, Müslümanları baskı altına almak için diktatörleri kullanıyor." Taliban'a göre "ifsad olmuş kişiler Müslüman topraklarına güçle ve zorbalıkla hükmediyor, bu kişiler ABD ve Avrupa tarafından dayatılıyor."

 

Son yıllarda neredeyse tüm Müslüman halklar tarafından dile getirilen bu görüş birçok bölgede halk gösterilerine ve rejim değişikliklerine sebebiyet veriyor. Cihat yanlılarının "halkın diktatörlerden rahatsızlığı" sebebiyle git gide daha çok taraftar topladığı biliniyor.

 

Taliban Afganistan'da "ABD'nin istekleri doğrultusunda bir barış sürecini kabul etmediğini" ifade ediyor ve birçok cephede Afgan hükümetine karşı ilerleyişini sürdürüyor. Afganistan'ın geleceği için gerçeğe en yakın ihtimalin, ülkenin yeniden Taliban hâkimiyetine geçmesi olduğu yorumları ağırlık kazanmayı sürdürüyor.

Kaynak: The Long War Journal ve Mepa News

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.