Türkiye'de Gizli 'Somali Uzlaşısı' Görüşmesi

Türkiye'de Gizli 'Somali Uzlaşısı' Görüşmesi

2014 yılında kesilen Somali merkezi hükümeti ile Somaliland arasındaki diyalog görüşmeleri için Türkiye bir kez daha devreye girdi.

18 – 20 Nisan tarihlerinde Türkiye gizli yapılan gayri resmi görüşmelere ev sahipliği yaptı. Eski Somali Büyükelçisi ve AK Parti Bursa milletvekili Kani Torun'un bir araya getirdiği taraflar 31 Mayıs'ta ‘tekrar birleşme' gündemiyle bu kez resmi olarak yine Ankara'da bir araya gelecek.

Al Jazeera'nın haberine göre yeni sürecin temeli, eski Somali Büyükelçisi olan AK Parti Bursa Milletvekili Kani Torun'un, Şubat ayında Somali'ye yaptığı ziyaret sırasında atıldı. Somali'deki seçim sürecinde “arabulucuk” için ülkeye davet edilen Torun seçimin yanı sıra 2014 yazından itibaren sekteye uğrayan Somali – Somaliland müzakereleri için de iki tarafla görüşmeler yaptı. Her iki taraftan da olumlu yanıt alınması üzerine öncelikle gayri resmi bir toplantı yapılmasında anlaşıldı. Üçüncü ülkelerin sürece müdahale etmemesi için de gayri resmi görüşmenin gizli tutulmasına karar verildi. Türk Dışişleri Bakanlığı taraflar için lojistik destek sağladı. Görüşmelerde Türk tarafından hiç bir yetkili yer almadı. Türkiye adına tarafları bir araya getiren Torun da görüşmeleri başlattıktan sonra toplantılara katılmadı.

Kani Torun 31 Mayıs'ta yapılacak toplantı için şunları söyledi:

Taraflar daha önce başlatılan ve ortak bildiriyle sabitlenmiş olan karşılıklı vaatlerini kaldığı yerden gerçekleştirmeye devam edecekler. Ayrıca bundan sonraki ortak kaderin ne olacağıyla ilgili yol haritasını belirleyecekler. Birleşmenin yol haritasını çıkaracaklar

SOMALİ

20. yüzyıl boyunca İngiltere ve İtalya'nın sömürgesi olan, iki ülkenin güç savaşına sahne olan Somali, 1960'ta bağımsızlığını ilan etti. Ancak 1991'e kadar güçlü bir hükümet kurulamadı. Ülkenin kuzeyinde etnik Somalililer çoğunluktayken, güneyinde etnik kökeni farklı olan birçok azınlık grup yer alıyor. Bu gruplar arasındaki sorunlar 1991'de iç savaşın başlamasına neden oldu. Yaklaşık 20 yıl boyunca Somali uluslararası toplum tarafından 'başarısız devlet' olarak kabul edildi. Topraklarını kontrol eden bir hükümet olmadığı için yerel bazda kurallar ve milisler oluşturuldu.

2000'de kurulan geçiş hükümeti, 2006'da komşu Etiyopya'nın askeri desteği sayesinde toprakların bir kısmını tekrar kazanmayı başardı. 2012'de geçici Anayasa kabul edildi. O tarihten bu yana hükümet daha işler hale gelse de hâlâ topraklarının tümünü kontrol edemiyor.

Hükümet boşluğu iki 'özerk' bölge ve Eş Şebab'ı doğurdu. 20 yıllık sürede, ülkenin güneyinde hükümet boşluğundan yararlanarak kurulan İslami Mahkemeler Birliği, geçici hükümetin güç kazanmaya başlamasıyla birlikte farklı gruplara bölündü. Bunlardan biri olan Eş Şebab, gittikçe büyüyerek ülke topraklarının bir kısmını ele geçirdi. Bugün Somali hükümeti hâlâ Eş Şebab'ın devlet kurumlarına ve güvenlik güçlerine düzenlediği saldırılarla mücadele ediyor.

SOMALİAND

İç savaş boyunca etnik olarak çok çeşitli grubu barındırmayan ve nispeten istikrarlı olan Somaliland ise 1991'de tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. Uluslararası toplum Somaliland'i özerk bölge olarak kabul etti. Sadece Etiyopya tarafından tanındı. Somali hükümetinin ise bölge üzerinde hiçbir kontrolü bulunmuyor. 1998'de de yine kuzeydeki diğer eyalet, Puntland tek taraflı bağımsızlık ilan etti. Ancak Puntland de uluslararası toplum tarafından Somali'nin bir eyaleti olarak kabul ediliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.