Akademisyenlerden Halep bildirisi

Akademisyenlerden Halep bildirisi

Bir grup akademisyen Halep'teki katliamlar üzerine bir bildiri hazırlayarak internet üzerinden imzaya açtı

Halep’te son günlerde yapılan katliamlar ve ateşkese rağmen süren saldırılar akademisyenleri de harekete geçirdi. İnternet üzerinden bir bildiri yayınlayan bir grup akademisyen, meslektaşlarından da imza bekliyor.

Bildiride Halep’te yaşananlarla ilgili yazılacak bütün akademik cümlelerin anlamsız ve geçersiz kalacğı belirtilerek şu ifadelere verildi:

“Fakat, yoğun ve acımasız bomba seslerinin bastırdığı Halepli mazlumların çığlıklarını bir şekilde kelimelere dökmenin sorumluluğunu hissetmekteyiz. Henüz, yakın tarihte yaşanmış Srebrenitsa, Hama katliamlarının acısını dindirememenin utancından kurtulamamışken bugün Halep’in gözyaşlarını dahi silemiyoruz. Katledilen bebekler hangi ‘suç önleme’ yaklaşımı dikkate alınarak değerlendirilmeli? Yetim kalan çocuklar,  hangi ‘pedagojik’ görüşün konusu olmalı? Namusun kirletilmesi ve kadınların iffetlerini korumak için intiharı tercih eder hale gelmeleri hangi  ‘kadın hakkı’ bağlamında ele alınmalı? Atılan bombaların yok ettiği çevre ve tahrip olan doğal yapı hangi ‘ekolojik’ teoriyle izah edilmeli? Yıkılan, yanan kütüphaneler ve tarihî eserler kültür ve şehir tarihçiliğinde nasıl ele alınmalı?”

“İnsanî bakışın her şeyin önünde olduğunu düşünen akademisyenler olarak” bir kez daha pişmanlık duymamak için bütün kamuoyunu ve idarî makamda olanları daha duyarlı ve aktif olmaya davet ettiklerini belirten grup herkesin bir şeyler yapabileceğini kaydetti.

İnsanî ve ahlakî sorumluluğun, herhangi siyasî ve iktisadî menfaate kurban edilmemesi gerektiğini kaydeden grup, bildiriyi “Herkesin bir şeyler yapabileceğini düşünüyor ve tüm insanlığı insan olmaya çağırıyoruz.” ifadeleriyle tamamladı.

Bildiriye imza atmak isteyen akademisyenler “Unvan, Ad-Soyad, Kurum Adı” şeklinde bilgilerini yazarak [email protected] adresine gönderebilir ya da https://sign4aleppo.wordpress.com sitesindeki formu doldurabilir. 

Kaynak: Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.