"Afganistan'daki El Kaide varlığı tahminlerin ötesinde"

"Afganistan'daki El Kaide varlığı tahminlerin ötesinde"

ABD'li yetkililerin, Afganistan'daki El Kaide varlığına yönelik "50-100 bandında" tahmini bağımsız kaynaklarca doğrulanmıyor.

ABD askeri yetkililerine göre 2016 yılında yaklaşık 250 El Kaide mensubu ABD güçleri tarafından öldürüldü yahut yakalandı. Söz konusu 250 kişinin 50'si lider kadrosundan.

 

Rakamlar ilk olarak Afganistan'daki NATO ve ABD güçlerinin komutanı General John W. Nicholson Jr. tarafından 2 Aralık'ta açıklandı.

"El Kaide varlığına yönelik tahminler gerçeğin altında" 

The Long War Journal'e göre, Afganistan ve Pakistan'daki El Kaide varlığı gerçeğin çok altında gösteriliyor. Geçtiğimiz yıllarda ABD'li yetkililerin bazı açıklamalarında bölgede bulunan El Kaide mensubu sayısı "50 ile 100 arasında" olarak ifade edilmişti. El Kaide'nin Pakistan'daki kabile bölgelerinde üslendiği belirtiliyordu.

 

Fakat gerek bölgeden ulaşan bağımsız raporlarda gerekse Usame bin Ladin'in öldürüldüğü baskında ele geçirilen "Abbotabad Belgeleri" El Kaide'nin bölgedeki varlığının daha derin ve çok daha güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Söz konusu belgelerde El Kaide'nin Hakkani Teşkilatı ile ilişkilerinin ileri düzeyde olduğu ve 2010 yılı itibariyle El Kaide'nin Afganistan'ın en az 8 eyaletinde faaliyet gösterdiği ifade ediliyor. Bu bölgelerden yalnızca Kunar ve Nuristan'da bulunan bir "taburda" 70 El Kaide mensubunun bulunduğu, bunun da ABD'nin tüm Afganistan için yaptığı tahminin bile ötesinde olduğu görülüyor.

"Tek bir kamptaki kişi sayısı tüm Afganistan tahmini kadar" 

Geçtiğimiz aylarda ise ABD yetkilileri geçmiş tahminlerindeki hataları kabul ederek "Afganistan'daki El Kaide varlığının tahminlerin ötesinde olduğunu" açıkladı. ABD baskınına uğrayan birkaç kampta tek başına 150 kişinin bulunduğunun ortaya çıkması bu tahminlerdeki yanlışlığı gözler önüne serdi. Eylül 2016'da General Nicholson'un ifadesine göre ABD en az 7 eyalette El Kaide mensuplarını hedef almaktaydı. ABD bölgedeki El Kaide mensubu tahminini 300 olarak revize etti. Afgan yetkililere göre 300 ile 500 arasında olan bu sayının "gerçeğin çok daha altında" olduğu yorumları yapılıyor.

 

Fakat ABD'nin "2016 yılının ilk 11 ayında 250 El Kaide mensubu öldürüldü yahut ele geçirildi" açıklamasından da tahmin edileceği üzere gerçek sayı bunun çok daha üzerinde. Yabancı birliklerin ülkeden çekilmeye başladığı ve Afgan hükümeti güçlerinin ülkede kontrolü sağlamakta gerçekten zorlandığı bir ortamda El Kaide'nin ülkedeki varlığının tahmin edilememesi Batılı güçleri endişeye sevk ediyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.