BM, Doğu Halep'e gözlemci gönderecek

BM, Doğu Halep'e gözlemci gönderecek

BMGK Doğu Halep'ten yapılan tahliyelerin denetimi için bölgeye gözlemci göndermesini öngören karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti

Fransa tarafından Konsey'e sunulan tasarı, bölgedekilere acil yardımın sağlanması ve ortak tahliye operasyonları ile sürece destek verilmesi amacıyla yeni bir anlaşma yapılmasını öngörüyor.

BBC'nin haberine göre; Konsey'in 15 üyesinin de kabul ettiği tasarıya göre tüm taraflar, bu gözlemcilere güvenli, hızlı ve engelsiz erişimi sağlamakla yükümlü.

BM Genel Sekreterliği'ne, bu düzenlemelerin acil olarak sağlanması için gerekli güvenlik önlemlerini alması ve sivillerin refahını sağlaması çağrısı yapıldı.

Rusya, tasarıda kabul edilemez şartlar bulunduğunu belirterek, metnin değiştirilmesini talep etmiş, daha sonra son metnin "kabul edilebilir" olduğunu açıklamıştı.

Salı günü Moskova'da bir araya gelecek Türkiye, Rusya ve İran'ın dışişleri bakanları ile savunma bakanları, Halep krizine yeni bir çözüm bulmak amacıyla görüşmeler yapacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, son tahliyelerle bölgeden çıkarılanların sayısının 20 bine ulaştığını söyledi.

Tahliyeler yeniden başlamıştı

Birleşmiş Milletler (BM), Doğu Halep'te bazı otobüslerin yakılmasıyla duran tahliyelerin yeniden başladığı duyurmuş, binlerce kişi daha bölgeden ayrılmıştı.

Tahliye edilenler arasında, Twitter hesabından Halep'te yaşananları aktaran 7 yaşındaki kız çocuğu Bana Alabed de var.

30 bine yakın muhalif savaşçı ve sivilin daha Doğu Halep'ten tahliye edilebileceği bildiriliyor.

En az 350 kişinin, geçmişte muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden konvoylarla çıkarılıp, Halep'in batısında hükümetin kontrolündeki yerlere getirildiği belirtildi.

Doğu Halep'ten çıkarılan yüzlerce kişi, kentin kırsal bölgelerinde gıda ve ilaç yardımı yapılan konaklama noktalarına getirildi.

Doğu Halep'te binlerce insan hala, bölgeden tahliye edilmek için zor koşullarda bekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.