"37 yıl önce bugün, komünizm ve ateizme karşı kalkan olduk"

"37 yıl önce bugün, komünizm ve ateizme karşı kalkan olduk"

Taliban, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesinin yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yayımladı.

Taliban adıyla bilinen Afganistan İslam Emirliği, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesinin yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yayımladı.

24 Aralık 1979'da Sovyetler Birliği, Marksist hükümetin daveti üzerine Afganistan'a girmiş, bunun üzerine halk destekli İslamcı gruplar Rus güçlerine karşı direniş başlatmışlardı.15 Şubat 1989'da Sovyet güçlerinin ağır kayıplar nedeniyle geri çekilmesi sonucu müdahale sona erdi. Savaş sonrası Sovyet güçleri bölgede 14.453 ölü bırakmış ayrıca 451 uçağını yitirmişti. 

Hareketin Voice Of Jihad adlı resmi sitesinde yayımlanan açıklamasında Afgan toplumunun büyük bir güce karşı başlattığı savaşın önemine dikkat çekilirken,  işgal girişiminin başarılı olamamasının sonuçları şu sözlerle dile getirildi:

"37 yıl önce bugün, Hicri Güneş takvimine göre 6 Caddi 1358* tarihinde Sovyetler Birliği, sevgili vatanımıza, Afganistan'a bir askeri işgal başlattı.


Fakir ve savunmasız halkımıza karşı uluslararası Komünizm putunun askeri işgali, halkımızı dehşetli bir yol ayrımına getirdi. Kendi zayıf hallerine ve düşmanın gücüne bakarak eğer Komünist küfür karşısında teslim olmayı seçselerdi; Komünizm tarafından harap edilen diğer Müslüman milletler gibi gelecek nesillerin mutlak dalalete kaybedilmesi ve dinsizleşmesi tehlikesinin yanı sıra inançlarının, dini değerlerinin ve Afgan kültürünün yok olması tehlikesiyle de yüz yüze kalacaklardı. Ve güçlü bir düşmana karşı boş ellerle direnmeyi seçmeleri halinde ise çok sayıda ölü ve yaralı, zorluklar, göç ve kayıplarla yüzleşeceklerdi. İmanlı milletimiz, dinini ve inancını müdafaa etmek için süper güç Sovyetlere karşı silahlı cihada başladı. Ve 14 senelik cihadın bereketi ve uçsuz bucaksız fedakârlıklarla Komünist ateizmi mağlup etti. Bu ölümcül vebaya karşı kendi milletlerine ve dünyaya kalkan oldu."

"Afgan toplumu tarihini kaybetmedi"

Açıklamada Sovyetler Birliği'ne karşı başlatılan savaşın olumsuz sonuçları olduğuna dair değerlendirmelere şu şekilde cevap verildi:

"Bugün bazı sapmış ve yüzeysel kişiler Sovyetlere karşı Afgan cihadının beyhude ve zararlı bir savaş olduğunu düşünüyor. Fakat bu kişiler, Afgan milleti bu kapsamlı komünist işgaline teslim olmuş ve onların ateist ideoloji ve inançlarını benimsemiş olsaydı, günümüzde ne koşulda olacaklarını anlayabilmiş değiller. Eğer bu olsaydı Afgan milleti İslam'ın sahih iman ve amellerini anlayamayacaktı ve komünizm tarafından harap edilen diğer Müslüman milletler gibi tarihini kaybedecek; İslam'ın ideolojik, siyasi, eğitimsel, kültürel, iktisadi ve hayatla ilgili diğer tüm yönlerinden sapacaktı.


Allah'a hamdolsun ki milletimiz dünyevi zorlukları, acıları ve fedakârlıkları seçerek kendilerini ve gelecek nesilleri ebedi tahribattan muhafaza etti."

"ABD de diz çökecek"

Taliban, açıklamanın devamında ABD ve NATO'nun Sovyetler Birliği ile aynı kaderi yaşayacağı yönünde tehditlerde bulundu:

"Sovyet işgalinin yıldönümünde -korkunç ve zalimane Sovyet işgalcileri kınadığımız gibi- Amerikan işgalcilere ve müttefiklerine de Sovyetlerin akıbetine dikkat etmelerini ve düşünmelerini hatırlatıyoruz. Sovyetlerin, bütün güç ve servetiyle bu milletin önünde diz çöktüğü gibi, Amerikalılar da onların ayak izlerini takip edecek. Güçlerini test etmeye devam etmek ve işgali uzatmak yerine, zalim işgalinizi nasıl çabucak bitireceğiniz hakkında düşünün. Afgan milletini bırakın ki, barış ve güven içerisinde bir hayat yaşasın ve böylece otuz yıldır süren savaşın sebep olduğu yaraları sarabilsin."

ÇN-Caddi, Afganistan'da kullanılan Hicri Güneş takvimindeki 12 aydan birisi. Bu takvimde aylar, Zodyak Kuşağı'ndaki 12 burcun isimleriyle isimlendirilir ve burçların tarihleriyle tarihlendirilir. Caddi ayının manası Oğlak ayıdır, Aralık-Ocak aylarının bir kısmını kapsar.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.