Ateşkes ölü doğdu: Suriyeli muhaliflerden boykot kararı

Ateşkes ölü doğdu: Suriyeli muhaliflerden boykot kararı

Suriyeli muhalifler rejimin ateşkesi ihlal ettiğini belirterek Astana görüşmelerinin hazırlık toplantılarına katılmayacaklarını açıkladı.

Suriye'deki ateşkes anlaşmasına imza atan muhalif gruplar, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılması beklenen Suriye barış görüşmelerinin hazırlık çalışmalarına katılımlarını rejimin ihlallerini gerekçe göstererek durdurma kararı aldı.

Suriyeli muhaliflerin yaptığı ortak açıklamada "Rejim güçleri ve müttefikleri, saldırıları sürdürerek birçok kez büyük ihlallerde bulundu" diyerek kararlarının gerekçesini açıkladı.

Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde Suriye'de sağlanan ateşkes 29 Aralık gecesi yürürlüğe girmişti.

Muhaliflerin yaptığı yazılı açıklamada, Suriye rejimi ve İran destekli müttefiklerinin askeri operasyonlarına devam etmeleri halinde ateşkes anlaşmasının da ortadan kalkacağı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde hazırlanan ateşkes anlaşmasıyla ilgili Rusya'nın sunduğu tasarıyı 31 Aralık'ta oy birliği ile kabul etmişti. Ateşkese destek veren tasarıda Suriye'ye acil insani yardım ulaştırılması, bunun yanında Suriye'de hükümet ile muhalifler arasındaki siyasi çözüm sürecine destek verilmesi çağrısında bulunuluyordu.

Barış görüşmelerinin ateşkesi takiben bir ay içinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da başlaması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.