İran: Şii milisler Suriye'yi terketmeyecek

İran: Şii milisler Suriye'yi terketmeyecek

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, yabancı savaşçıların Suriye'yi terketmesi yönündeki çağrısına İran'dan cevap geldi.

İran Öğrenci Haber Ajansı'nın (ISNA) haberine göre, Velayeti, Tahran'da Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri Maliki ile görüşmesinden sonra basın toplantısı düzenledi.

Suriye'de 6'ncı yılına giren iç savaşta rejim saflarında savaşan Hizbullah örgütünün, ateşkes anlaşmasıyla birlikte bu ülkeyi terk edeceğine yönelik ifadelerin sorulması üzerine Velayeti, "Hizbullah'ın ateşkes anlaşmasından sonra Suriye'den çıkacağı söylemleri düşmanların propagandasıdır." dedi.

"Astana görüşmeleri rejimin ve dostlarının ekseninde olacak"

Suriye'deki krize çözüm bulmak için yürütülen çalışmalara işaret eden Velayeti, "Suriye'nin geleceği ve barış görüşmeleri Suriye hükümeti ve dostları ekseninde yapılacak. Bu ülkenin hükümeti ve halkının iradesi dışında barış görüşmeleri yürütme girişiminde bulunanların kesinlikle bu görüşmelerde yeri olmayacaktır" ifadesini kullandı.

"Rusya ile koordinasyon sürüyor"

Velayeti, son dönemde Rusya'nın Suriye'de İran'ın çıkarlarını görmezden geldiğine yönelik iddiaların sorulması üzerine, Tahran ve Moskova'nın Suriye konusunda koordinasyonunu "halen" sürdürdüğünü aktardı. 

"Yabancı savaşçılar da Şii milisler de ayrılmalı"

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce Suriye'de çözüm çabaları kapsamında muhaliflerin yanında savaşan tüm yabancı savaşçılarının yanı sıra bir de Hizbullah başta olmak üzere rejim yanlısı tüm Şii milislerin de Suriye'den çıkması gerektiğini söylemişti:

"Halep’teki insanların kurtarılması konusunda bu grupların (Şii milisler) sorun çıkardığını gördük. Burada herkesin, muhalefetin de rejimin de değişik grupların da ateşkese uyması lazım. Esasen Suriye halkının dışındaki grupların ülkeden ayrılması lazım. Bu grupların yabancı savaşçılarının ülkeden ayrılması lazım. Değişik ülkelerden gelen Şii grupların da ayrılması lazım. Hizbullah’ın da Lübnan’a geri dönmesi lazım."

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.