İran'da 30 Sünni Alim İdam Edilebilir

İran'da 30 Sünni Alim İdam Edilebilir

Siyasi nedenlerle tutuklu, çoğunluğu Kürtlerden oluşan 200 Sünni mahkum idam edilme tehlikesiyle karşı karşıya.

İran'da bir grup aktivist Siyasi Mahkumları Koruma Kampanyası adı altında seferberlik başlattı. Aktivistler, 30'u İslam alimi olmak üzere siyasi nedenlerle tutuklu 200 Sünni mahkumun isimlerinin bulunduğu bir liste yayınladı.

Al Arabiya'nın haberine göre, 200 kişinin isimlerinin bulunduğu listenin büyük çoğunluğu islami ilimler öğrencileri ve ilim adamlarından oluşuyor. "Rejim karşıtı vaazlar vermek" ve "ulusal güvenliği tehlikeye atmak" suçlamalarıyla idam edilmesi gündeme gelen tutukluların önemli bir kısmı Kürt kökenli İran vatandaşları.

Kerec şehrinin Recayi Şahr cezaevinde tutuklu 30 Sünni alim idam cezası ile tehdit ediliyor. İdamı istenen İslam alimlerinden en öne çıkan isim Şahram Ahmedi. Ahmedi, yedi yıl önce siyasi ve dini dersler verdiği ve islami içerikli kitaplar sattığı için tutuklandı. Ahmedi'nin birlikte tutuklanan kardeşi Şamid geçen yıl Mart ayında 17 yaşındayken idam edilmişti.

2015 yılında diğer beş arkadaşıyla birlikte idam edilen Şamid, İran rejimine yakın bir Sünni din adamının öldürülmesini organize etmekle suçlanıyordu. Uluslararası Af Örgütü ve diğer insan hakları örgütleri, Şamid ve diğer beş mahkumun İran'ın Kürt nüfuslu bölgelerinde barışçıl dini faaliyetler yürüttüğünü açıklamıştı.

İdam edilen mahkumların yakınları, mahkumlara yönelik hiçbir hukuki suçlamanın olmadığını hatta mahkeme önüne dahi çıkarılmadıklarını savunuyor.

Bazı mahkumlar ise, tutuklanmalarının ardından Senendec kentindeki İran İstihbarat Merkezinde yoğun işkenceye maruz kaldıklarını belirtiyor. Habere göre, mahkumlar uluslararası insan hakları örgütlerine ve İran'daki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Temsilcisine maruz kaldıkları işkence ve kötü muameleyi anlatan mektuplar gönderdi.

Gönderilen mektuplarda İran İstihbaratının mahkumların cinsel bölgelerine elektrik verdiği, mahkumları baş aşağı sarkıtarak hassas yerlerine kızgın demirler değdirildiği bildiriliyor. Günlerce su içmenin yasaklanması ve mahkumların sakallarını kesmeye zorlanması uygulanan diğer işkence yöntemlerinden bazıları.

Sünni aktivistler, tutuklamalarının asıl nedeninin, İran yönetiminin Sünni halka karşı uyguladığı şiddet politikalarına karşı duranları sindirmek olduğunu düşünüyor. Örneğin, geçtiğimiz Temmuz ayında İran yönetimi başkent Tahran'da inşa edilen Sünni camisini yıktırmıştı. Olay sonrasında İran'da rejim karşıtı muhalif sesler yükseldi. Tahran, halen Sünnilere ait bir caminin bulunmadığı dünyadaki tek başkent olma özelliğini koruyor.

Kaynak: Al Arabiya ve Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.