Bitcoin'in Gizemli Kaşifi Ortaya Çıktı

Bitcoin'in Gizemli Kaşifi Ortaya Çıktı

İnternetin bankasız ve devletsiz sanal para birimi Bitcoin’in efsanevi mucidinin kimliğine ilişkin sır çözüldü mü?

Avustralyalı Craig Wright, internette 2009 yılından bu yana varlığını sürdüren ve giderek yaygınlaşan bir ödeme türü haline gelen Bitcoin'in kendisinin icadı olduğunu öne sürdü.

İngiliz medya kuruluşu BBC’ye Bitcoin’in mucidi olarak kimliğini açıklayan iş adamı Wright, “Bitcoin'in yaratılmasında aslan payının kendinde olduğunu ama başka kişilerin katkısı bulunduğunu da belirtti.

Geçen aralık ayında güvenlik birimleri Wright’ın Sydney’deki bürosu ve evinda arama yapmıştı. Daha önceleri de teknoloji dergisi “Wired” Craig Wright'dan Bitcoin'in olası yaratıcısı olarak bahsetmişti. Haberde Wrgiht'ın milyonlarca dolar tutarında Bitcoin'a sahip olduğu, bu yüzden de Bitcoin fiyatlarına etki edebileceğine dikkat çekilmişti. Avustralya polisi aralık ayındaki baskının mali polisin isteği üzerine düzenlendiğini açıkladı.

Bitcoin nedir? 

Bitcoin herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir parabirimidir. Maksimum bitcoin sayısı 21 milyonla sınırlıdır. 22 Temmuz 2013 tarihi itibariyle dolaşımdaki Bitcoin'lerin toplam değeri 1.2 milyar dolar seviyesindeyken 4 Haziran 2014 tarihi itibariyle bu değer 8.2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. 

Para yaratma işlemine madencilik(mining) denilmektedir. Madencilik, hesaplama yetkisini ve gücünü kullanarak matematiksel işlemleri gerçekleştirme işleminin genel adıdır. Bu işlemleri yapmak için, sunulan bitcoin yazılımını indirerek donanımları (genellikle ekran kartları) üzerinde yoğun işlemci gücü gerektiren işlemleri gerçekleştiren bitcoin ağındaki düğümlere "madenci" denilmektedir.

Bitcoin, bazı ülkelerde bir ödeme ve yatırım aracı olarak kullanılmaktadır. Türkiye'de de TL karşılığı bitcoin almak mümkündür.

Para gibi kullanılabildikleri için bitcoin'lerin bir değerleri vardır ve ayrıca bazı fonların ileride popülaritesi arttıkça, değerinin artacağı beklentisi ile bu ürünle ilgilendikleri bilinmektedir. Bitcoin'in değerini piyasadaki arz ve talep koşulları belirlemektedir. Talep artınca fiyatı artmakta, düşünce de azalmaktadır. Dolaşımda sınırlı miktarda bitcoin vardır ve yeni bitcoin üretmenin de bir limiti ve prosedürü bulunmaktadır. Bitcoin'in piyasa değeri önündeki en büyük tehditler; teknik zorluklar, ülkelerin bu paraya olan yaklaşımına bağlı mevzuat değişiklikleri ve insanların bu paraya olan istek ve güveninin olumsuz yönde değişmesidir.

Kaynak: BBC ve Wikipedia

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.