Taliban'dan "Küresel İslam Devleti" çağrısı

Taliban'dan "Küresel İslam Devleti" çağrısı

Taliban kendisine bağlı bir eğitim kampını tanıttığı videoda küresel bir İslam devleti çağrısı yaptı.

El Faruk eğitim kampını tanıttığı bir propaganda videosunda Taliban, cihatlarının nihai hedefinin "yeryüzünde bir İslam devleti kurmak" olduğunu söyledi. El Faruk eğitim kampı Taliban tarafından tanıtılan en son kamp.

 

"Ribat 1" başlığıyla 20 Ocak'ta Taliban'a bağlı "Voice of Jihad (Cihadın Sesi)" adlı internet sitesinde yayınlanan video "Tora Bora Cihadi Stüdyo" ve "İslam Emirliği Kültür Komisyonu Multimedya Şubesi" tarafından hazırlandı.

Kefiye, kamuflaj ve spor ayakkabı...

El Faruk kampının konumu Taliban tarafından belirtilmedi, kamp Afganistan’da yahut Pakistan’da yer alıyor olabilir. Geçici kamp (videoda kalıcı malzemelerden yapılan bir yapı göze çarpmıyor) ağaçlı bir tepe yamacında yer alıyor. Geliştirilmiş bir hedef kursu ve engel parkuru videodaki eğitim sırasında sergileniyor.

 

Videonun ilk yarısı Taliban'ın alışılmış eğitim kampı videoları gibi. Yaklaşık 20 Taliban mensubu tabancalar, piyade tüfekleri ve makineli tüfekler gibi çeşitli silahlarla talim ve pratik yaparken gösteriliyor. 12 savaşçıdan oluşan bir grubun kamp üniforması içinde olduğu görülüyor: kırmızı kefiye, ağaç desenli kamuflaj ve yeni beyaz spor ayakkabı...

 

Videoda Taliban savaşçıları gündüz vakti ABD, Pakistan ya da Afgan güçlerinin saldırı olasılığından çekinmeden faaliyet gösteriyor.

 

Taliban'dan küresel İslam devleti çağrısı

Videoda açıkça Batılı kitleye yöneliyor. Talim yapan savaşçıların görüntülerinin yer aldığı İngilizce altyazılı fotoğraflar görülebiliyor. Ribat hakkında İngilizce olarak "Eğitim Medresesi, Cihadı Anlamanın Merkezi, Gelişen Fikirlerin Mektebi, Mücahid Milletin Eğitim Merkezi, Rabbani Yolu Müdafaa, Cihadi Fikrin Adresi" gibi ifadeler kullanılıyor.

 

Videonun ikinci yarısında cihadın dini meşruiyetini anlatan kimliği bilinmeyen bir konuşmacı görünüyor. Konuşmacı cihadı Kuran’dan okumalara dayanarak "kutsal bir yükümlülük" olarak tanımlıyor. Tüm konuşmanın İngilizce altyazısı bulunuyor. Konuşmacı daha sonra Afgan olmayanlara atıf yaptığı açıkça belli olacak şekilde "diğer Müslüman kardeşleri" cihatta yer almaya çağırıyor.

 

Taliban mensubu konuşmacı "biz aynı zamanda diğer Müslüman kardeşlerimizi kanlarıyla ve canlarıyla cihatta yer almaya davet etme sorumluluğuna sahibiz" ifadesini kullanıyor.

 

"Ribat 1" videosu yine bir Taliban eğitim kampını tanıtan önceki "Gerçek Adamlar" videosunda olduğu gibi, Taliban'ın sadece "Afganistan'ı Batı işgalinden kurtarmak istediğini" ifade eden beyanatlar ve iddialarla çelişkiler barındırıyor. "Gerçek Adamlar" videosunda Taliban'ın mesajı "İslam'ın gayetli birer müdafii ve küresel cihadın bir parçası" olduklarını ortaya koymuştu.

 

Taliban'ın küresel cihada desteği, "Ribat 1" videosunda görüldüğünden daha açık olamazdı. Videonun bir noktasında konuşmacı, Taliban'ın nihai amacının küresel bir İslam devleti kurmak olduğunu söylüyor.

 

Konuşmacı "tüm bu mücadelelerimizin ve çabalarımızın amacı yeryüzünde bir İslam devleti teşkil etmek" ifadesini kullanıyor.

 

Taliban daha önce de küresel cihada desteğini, El Kaide emiri Eymen El Zevahiri'nin biatını umuma açık şekilde kabul ettiği zaman da olduğu gibi, açıkça belirttiği için bu ifadeler şaşırtıcı değil.

 

Afganistan'daki Cihatçı Eğitim Kampları

Taliban 2014 yılının sonundan bu yana en az 10 eğitim kampını tanıttı. El Kaide de dâhil olmak üzere diğer cihatçı grupların da Afganistan'da eğitim kamplarına sahip olduğu biliniyor. 2015 yılında ABD, Paktika'nın Bermal bölgesinde 1 ve Kandahar'ın Şorabak ilçesinde 2 tane olmak üzere El Kaide'ye bağlı toplam 3 eğitim kampına baskın düzenlemişti. Afganistan'daki ABD kuvvetlerinin genel komutanı Şorabak'taki kamplardan birinin 2001 yılında başlayan Afganistan'a yönelik ABD işgalinden bu yana en büyük kamp olduğunu söylemişti. El Kaide Kunar ve Nuristan'da da eğitim kamplarına sahip.

 

El Kaide ile yakından müttefik olan Pakistanlı cihatçı grup Hareketu'l Mücahidin'in de, 2014 yılında ABD'nin belirttiğine göre "Afganistan'ın doğusunda eğitim kampları bulunuyor." Türkistan İslam Partisi, İslami Cihad İttihadı ve Suriye ile Afganistan'da faaliyet gösteren Özbek İmam Buhari Cemaati de Afganistan'da eğitim kamplarının varlığını belirtmişti. Koalisyon güçleri Özbekistan İslami Hareketi'nin canlı bomba saldırısı yapacak kişileri yetiştirdiği Samagan ve Saripul'daki eğitim kamplarına baskın düzenlemişti.

 

Aralık 2014'ten bu yana Taliban tarafından tanıtılan eğitim kampları şöyle:

 

Aralık 2014- Taliban Faryab'taki bir eğitim kampının varlığını açıkladı

Aralık 2014- Kunar'da Halid bin Velid kampı

Haziran 2015- Taliban "özel kuvvetlerine" ait yeri belirtilmeyen eğitim kampını tanıttı

Ağustos 2015- "Şehid Üstaz Asım" eğitim kampı, Aslan ini (yuvası) Paktia eyaleti

Eylül 2015- Yeri belirtilmeyen Selahaddin Eyyubi eğitim kampı

Temmuz 2016- Kunduz'daki Ömer bin Hattab eğitim kampı

Ekim 2016- Yeri belirtilmeyen Abdullah bin Mübarek eğitim kampı

Kasım 2016- Taliban'a göre 12 şubesi olan, yeri belirtilmeyen Halid bin Velid eğitim kampı

Kasım 2016- Saripul'daki Ebu Dücane eğitim kampı, Halid bin Velid kampının 12 şubesinden biri

Ocak 2017- Yeri belirtilmeyen El Faruk eğitim kampı

Bill Roggio tarafından “The Long War Journal” için kaleme alınan haber Mepa News okurları için tercüme edildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.