Davutoğlu: Gerekirse Suriye'ye Kara Gücü Sokarız

Davutoğlu: Gerekirse Suriye'ye Kara Gücü Sokarız

Başbakan Davutoğlu, Türkiye toprağının tehdit altında olmasının söz konusu olduğunu belirterek, müdahale sinyali verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, PKK ile diyalog kurmanın mümkün olmadığını belirterek "Daha önce de onlarla (PKK) diyalog kurmamıştık. Onlar tarafından verilen bir taahhüttü.” dedi. Davutoğlu, gerek görülmesi halinde Suriye'ye kara güçlerini gönderecekelrni söyledi.

Davutoğlu, El Cezire'de Suriye, Rusya, İran, Mısır, PKK, sığınmacı sorunu ve Avrupa Birliği’ne ilişkin soruları cevapladı.

El Cezire Türk’ün internet sitesinde yer alan habere göre Davutoğlu, PKK ile gelecekte görüşmelerin tekrar başlaması ihtimaline yönelik bir soru üzerine, son 14 yıl boyunca başarılı bir demokratikleşme süreci yürütüldüğünü, Kürtlere ve diğer toplumun bileşenlerine sosyal haklar verildiğini ifade etti.

Davutoğlu, AK Parti’nin parlamentoda çoğunluğu kaybettiği 7 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye’de kaos olacağının düşünüldüğünü ancak kendisinin geçici başbakan olarak ne olursa olsun 'teröre' tolerans göstermediğini söyledi. İkinci seçimden önce de teröre karşı askeri operasyon başlatmak yönünde çok zor bir karar aldıklarını ve başarılı bir operasyon olduğunu söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Hayır, teröristlerle diyalog kurmak mümkün değil. Daha önce de onlarla diyalog kurmamıştık. Onlar tarafından verilen bir taahhüttü. Sayın Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık döneminde başlatılan bir çözüm süreci vardı. Daha sonra gelen, benim başkanlığını yaptığım hükümetler bu süreci götürmeye devam etti. Ancak PKK silahı bırakma ve terör eylemlerinden vazgeçme yönündeki taahhütlerini yerine getirmedi. Şu an Türkiye’de teröre son vermeden bu sürecin yeniden başlaması söz konusu değil.”

“ESED’İN MEŞRUİYETİNİ ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ”

Davutoğlu, özellikle son dönemde Kilis’e atılan roketlerin, Türkiye’nin Suriye sınırına ilişkin politikasına etkisi olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine, Türkiye’nin bu konudaki politikasının her zaman net olduğunu vurguladı. Ahmet Davutoğlu, “Esed’in meşruiyetini asla kabul etmeyeceğiz. Çünkü o hâlâ halkını öldürmeye devam ediyor. 3 milyon Suriyeliyi Türkiye’ye göç etmeye zorladı. Dolayısıyla böyle bir hükümetin meşruiyetinden söz etmek mümkün değil.” dedi.

Davutoğlu, “Kara güçlerinizi Suriye’ye göndermeyi düşünüyor musunuz? Türkiye her zaman Suriye'de bir güvenli bölge istedi.” sorusuna ise şu cevabı verdi:

“Eğer gerekiyorsa göndereceğiz. Kara güçleri elzem duruma gelirse göndeririz. Kendimizi müdafaa etmek için gerek Türkiye’nin içinde, gerek dışında her türlü tedbiri almaya hazırız.”

"DAEŞ TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA OLAN RUSYA DEĞİL, TÜRKİYE"

Türkiye’nin toprağının tehdit altında olmasının söz konusu olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye’nin Rusya dahil hiçbir ülkeyi karşısına almak istemediğini vurguladı. Rusya ile geçmişte iyi ilişkiler kurulduğunu ve gelecekte de öyle olmasını istediklerini ifade eden Davutoğlu, “Ancak söz konusu ulusal güvenliğimiz olduğunda gereken her türlü tedbiri alırız. Burada DAEŞ’in tehdidiyle karşı karşıya olan Rusya değil, Türkiye.” dedi.

"SIĞINMACILARI KOZ OLARAK KULLANMIYORUZ"

Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacıları Avrupa Birliği’ne karşı koz olarak kullanıldığı eleştirilerini de değerlendirdi.

Türkiye’nin sığınmacılara harcadıklarının yüzde 3-4’ü dışında hiçbir ülkeden yardım görmediğini belirten Davutoğlu, “Avrupalılar bizim ne yaptığımızı iyi biliyor. Dolayısıyla sığınmacıları koz olarak kullanmıyoruz. Ancak sığınmacılar Avrupa’ya geçip orada kriz oluşturuyorlarsa Avrupa ile oturup bu krizi çözmemiz gerekir.” diye konuştu.

“İRAN İLE İSTİŞARELERİMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ”

Türkiye-İran ilişkilerine de değinen Davutoğlu, İran’ın da Rusya gibi Türkiye’nin tarihi bir komşusu olduğunu belirtti. “Suriye konusunda farklı görüşlere sahibiz. Bunu herkes biliyor.” diyen Davutoğlu, Türkiye’nin Esad’ın halkına karşı cinayetlerini kabul etmediğini, İran’ın ise Esad’ın rejimini desteklediğini ve temel görüş ayrılığını bu noktada yaşadıklarını söyledi. Ahmet Davutoğlu, “Ancak buna rağmen İran ile iletişim kanallarını hiçbir zaman kapatmadık. İran’ın tutumunu beğenelim ya da beğenmeyelim. Bu bölge hepimize ait. Olası bir siyasi çözümü bulmak için onlarla istişarelerimizi devam ettireceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

“SİYASİ TUTUKLAMALARA KARŞIYIZ”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Mısır ilişkilerine yönelik değerlendirmesinde de şunları kaydetti:

“Seçilmiş bir başkanı görevden uzaklaştırmak kabul edilir bir mesele değil. Türkiye’de de çok sayıda askeri müdahaleler olmuştu. Adnan Menderes de bu şekilde idam edildi. Türkiye’de hiç kimse herhangi bir ülkede yapılan bir darbeyi destekleyemez. Bizim tavrımız bu. Siyasi tutuklamalara karşıyız. Mısırlı kardeşlerimizin iç meselelerini çözmelerini umut ediyoruz. Siyasi tutukluların meselesi hallolursa ve hayat normalleşirse Mısır ile ilişkiler düzelir. Mısır’ın insan haklarına saygı duymasını istiyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.