Kurtulmuş: Cumhurbaşkanı artık 'hesap verecek'

Kurtulmuş: Cumhurbaşkanı artık 'hesap verecek'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Anayasa değişikliğiyle birlikte parlamentonun hesap sorabileceği bir cumhurbaşkanı olacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Numan  Kurtulmuş, anayasa değişikliğiyle birlikte, parlamentonun hesap sorabileceği bir cumhurbaşkanı olacağını, "Çok kuvvetli birtakım denetim mekanizmalarıyla, kuvvetli birtakım hesap verme sonucuyla karşı karşıya kalacak" sözleriyle ifade etti.  

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nın konuğu oldu. 

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Anayasa Değişikliği Kanunu hakkında "Cumhurbaşkanı kendi bakanlarını, kabinesini kuracak ve KHK'lar ile bazı konularda çok daha hızlı bir şekilde karar alma imkanına sahip olacak. Ama bunun karşılığında da çok kuvvetli birtakım denetim mekanizmalarıyla, kuvvetli birtakım hesap verme sonucuyla karşı karşıya kalacak. Böyle olunca Türkiye daha hızlı kararlar alacak, aradaki birtakım mekanizmalar devreden çıktığı için özellikle ekonomi alanında Türkiye çok daha hızlı karar alacak, yolunda daha kuvvetli adımlarla devam edecek." diye konuştu.

PARLAMENTO CUMHURBAŞKANINDAN HESAP SORABİLECEK

Anayasa değişikliğiyle birlikte parlamentonun hesap sorabileceği bir cumhurbaşkanı olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Tabii aradan başbakanlık mekanizması kalktığı için başbakanlığın sahip olduğu yetkilerin bir kısmı cumhurbaşkanına geçmiş oluyor. Dolayısıyla mevcut sistemde iki başlı yürütme, açın bakın, Anayasa'yı okuduğunuz zaman yürütmenin önemli birtakım fonksiyonu cumhurbaşkanının uhdesinde, çok büyük bir kısmı da başbakanın uhdesinde. Anayasa gereği iki başlı yürütme ortadan kaldırılıyor ve tek bir yürütme mekanizması kuruluyor, 'bunun adına da Cumhurbaşkanlığı sistemi' deniyor. Dolayısıyla ilave, olağanüstü yeni yetkilerle donatılmış bir cumhurbaşkanlığı değil, mevcut anayasal sistem içerisinde var olan, yürütmenin tamamını tek elde toplayan bir sistem." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.