Bağımsızlık referandumuna giden Katalonya, Avrupa'dan destek istedi

Bağımsızlık referandumuna giden Katalonya, Avrupa'dan destek istedi

Katalonya özerk yönetimi hükümeti yetkilileri bağımsızlık için AP'de toplantı düzenleyip destek istedi.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi hükümeti yetkilileri, bağımsızlık yanlısı girişimlerine destek bulmak amacıyla Avrupa Parlamentosunda (AP) basın toplantısı düzenledi.

Katalonya özerk yönetiminin Başkanı Carles Puigdemont, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve Dış İlişkiler Sorumlusu Raul Römeva'nın katıldığı basın toplantısında, İspanya'da hükümetin şimdiye kadar hiçbir olumlu yaklaşım göstermediği bağımsızlık yanlısı referandum için AB'nin desteği istendi.

"Referandum yapma konusunda verdikleri vaadin arkasında durduklarını göstermek için Brüksel'e geldiklerini" vurgulayan Katalonya Başkanı Puigdemont, "İspanyol hükümeti onay versin ve ya vermesin 2017'de referandum olacak." iddiasında bulundu. İspanya hükümeti ile anlaşmalı bir referandum yapmayı istediklerini ve bunun için diyalog girişimlerini son güne kadar açık tutacaklarını söyleyen Puigdemont, "Referandumun gerçekleşmesi hukuki anlamda hayati bir öneme sahip. Eksik olan tek şey siyasi arzu. Eğer İspanyol hükümeti ile anlaşabilirsek bu en iyisi ve bizim tercih ettiğimiz olur ama anlaşamasak da aynı şekilde referandumu organize edeceğiz." dedi.

Katalonya Başkanı, bağımsızlık için referandum yapma taleplerinin "Avrupa'nın temellerine uyan, demokratik ve Avrupacı bir girişim" olduğunu ileri sürdü. 

"Eğer Katalonya bir devlet olursa bu AB içinde olacak. Başka bir seçeneği düşünmüyoruz." diyen Puigdemont, referandumdan "evet" çıkması halinde AB'nin Katalonya'yı "Hiçbir şekilde dışarıda bırakmaksızın, kendi içinde bir genişleme süreci başlatması gerektiğini" savundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.