"ABD, IŞİD'i Bilerek Vurmuyor"

"ABD, IŞİD'i Bilerek Vurmuyor"

Türkiye'nin, İncirlik'e istihbari bilgiler vermesine rağmen ABD'nin IŞİD'i vurmadığı belirtilirken, ortaya konan veriler de bunu doğruluyor.

Kilis'e dün düşen iki roketten sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin roketlerin ateşlendiği IŞİD mevzilerini tespit ederek koordinatları anında İncirlik'e aktardığı ancak ABD'nin operasyon yapmadığı belirtiliyor.

Yeni Şafak'ın haberine göre roket atışlarının yapıldığı Suran bölgesi insansız hava araçları (İHA)'lar ve radarlarla tespit edildi. Belirlenen koordinatlar anında, İncirlik'te bulunan uluslararası koalisyona aktarıldı. Ancak koalisyon bu kez silahlı İHA'ları göndermeye yanaşmadı.

Silahlı İHA'ların operasyona gönderilmemesinde “hava muhalefeti" gerekçesi sunuldu. Ancak bölgedeki güvenlik kaynakları, uluslararası koalisyonun bu gerekçesini “mazeret" olarak niteledi. Uluslararası koalisyondan destek göremeyen TSK sınır birlikleri, iki adet Katyuşa roket mevziini, Fırtına obüsleri ve Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA) bataryasıyla ateş altına aldı.

Kuzey Halep'te son durum haritası ( Sarı: PYD, Yeşil: Muhalifler, Siyah: IŞİD)

Uluslararası koalisyonun Kuzey Halep saldırıları ve IŞİD'in geniş kapsamlı saldırılarının yaşandığı günleri gösteren çalışma

Diğer yandan Kuzey Halep'te IŞİD'e karşı savaşan muhalif grupların, Türkiye'nin taleplerine rağmen etkin bir hava gücüyle desteklenmediği de ortaya çıktı. Uluslararası koalisyon uçaklarının Nisan ayında Kuzey Halep'te gerçekleştirdiği hava saldırılarının dökümünü gösteren çizelgeye göre muhalif gruplar, IŞİD'in kapsamlı saldırıları karşısında hava saldırıları ile desteklenmediler. Uzmanlara göre bu politika, ABD'nin Türkiye'nin destek olduğu muhalif güçleri zayıflatma stratejisi olarak okunuyor. Nitekim, PYD güçleri bölgede muhaliflere güçlü bir rakip olarak kendini gösterdi ve ABD ile yakın bir ortaklık kurdu. Muhaliflerin bölgede aynı zamanda PYD ile savaşıyor olmasının ABD'yi rahatsız ettiği ve bu nedenle Türkiye'nin hava saldırıları taleplerini geri çevirdiği ifade ediliyor. Türkiye ise Rusya ile yaşadığı gerilim sonrası, hava savunma sistemlerinin hedefi olma çekincesi sebebiyle Suriye sınırları içinde hava gücünü aktif olarak kullanamıyor ve koalisyon uçaklarına bağımlı bir politika geliştirmek zorunda kalıyor. ABD ve Rusya önceki aylarda Suriye'deki hava saldırılarında koordinasyonun sağlanması için anlaşma imzalamışlardı. 

Kaynak: Mepanews

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.