Trump'tan dev pazarlık

Trump'tan dev pazarlık

ABD başkanı Donald Trump, daha önce de maliyeti dolayısıyla eleştirdiği, dünyanın en pahalı silahı niteliğindeki F-35'lerin fiyatını düşürmeyi başardı.

ABD Savunma Bakanlığı ve Lockheed Martin’den yapılan açıklamalarda, 90 adet F-35 savaş uçağı için 8,5 milyar dolarlık anlaşmanın imzalandığı duyuruldu. Anlaşma, Trump'ın Pentagon'a programın maliyetinin gözden geçirilmesi talimatı vermesinin ardından geldi.

F-35 Programı'ndan sorumlu Korgeneral Chris Bogdan, programın maliyetini 728 milyon dolar düşüren anlaşmanın "Amerikalı vergi mükellefleri için adil ve iyi olduğunu" belirtti.

'TRUMP'IN F-35 PROGRAMIYLA KİŞİSEL OLARAK İLGİLENMESİ PAZARLIKLARI HIZLANDIRDI'

Daha önceki siparişlerde adet başına 102 milyon dolara mal olan F-35 uçaklarının maliyetini 94.4 milyon dolara indirdiklerini duyuran Lockheed Martin'in açıklamasında ise "Başkan Trump'ın F-35 programıyla kişisel olarak ilgilenmesi pazarlıkları hızlandırdı ve fiyatı düşürmeye odaklanmamıza yardım etti" ifadelerine yer verildi.

Trump, başkan seçilmesinin ardından F-35 programını yüksek maliyetinden dolayı eleştirmiş ve savunma harcamalarında tasarrufa gideceğini belirtmişti.

F-35 PROGRAMINA TÜRKİYE DE DAHİL

ABD’nin hava savaşları konusunda çığır açacağı düşünülen F-35 Programı'nda toplamda 12 farklı ülke yer alıyor.

Düşük görünürlük kabiliyeti, gelişmiş aviyonikler, üstün performanslı motor, ağ merkezli muharebe mimarisi gibi özellikleri nedeniyle beşinci nesil savaş uçağı olarak tanımlanan F-35'lerin geliştirilmesine ve üretimine katkıda bulunan 12 ülkeyi ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Güney Kore, İtalya, Danimarka, Hollanda, Japonya, Norveç, İsrail ve Türkiye oluşturuyor.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 9 ülkenin ortak konsorsiyumu tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarının 2018 yılına kadar ortaklara teslim edileceği bildirilirken, Türkiye'nin verdiği 107 adet F-35 savaş uçağı siparişinden ilk 2'sini 2017'de teslim alması bekleniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.