Türkmenistan'da 'sonucu belli' başkanlık yarışı

Türkmenistan'da 'sonucu belli' başkanlık yarışı

Türkmenistan'da halk devlet başkanlığı seçimleri için sandık başında.

Türkmenistan başkanlık seçimlerinde toplam dokuz aday yarışıyor. Ancak hali hazırdaki devlet başkanı 59 yaşındaki Gurbanguli Berdimuhamedov'un kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov eski Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov 2006 yılında vefat ettiğinde yükselişe geçti. Ülkenin Devlet Başkanı, Başbakanı ve Genelkurmay Başkanı. Medyayı sıkı bir biçimde denetliyor. Ülkeyi 10 yıldan fazla bir süredir yöneten Berdimuhamedov 5 milyon 500 bin nüfuslu ülkede iktidarını sürdürmeyi istiyor. 

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Türkmenistan'da bugüne dek yapılan seçimleri hiç bir zaman 'adil' olarak nitelendirmedi. AGİT gözlemcileri bu seçimlerde çok sayıda aday yarışmasına rağmen durumun değişmeyeceği görüşünde. 2012 yılında Berdimuhamedov oyların yüzde 97'sini almıştı.

Büstlerle dolu fakir bir ülke

Eski bir diş doktoru olan Berdimuhamedov'un iktidarında da Türkmenistan'da yoksulluk had safhada. BM verilerine göre Sovyetler Birliği'ne bağlı eski cumhuriyetlerin hiç birinde halkın gelir seviyesi Türkmenistan'daki kadar düşük değil.  

Berdimuhamedov iktidarını "altın çağı" nitelendiriyor. Son yıllarda bazı reformlara imza attı ve uluslararası alanda önemli ticari anlaşmaları hayata geçirdi. Ancak tıpkı selefi Niyazov gibi kişi kültü olmayı sürdürüyor. Hem Niyazov'un hem de Berdimuhamedov'un başkent Aşkabat'ta altından birer heykelleri var. Ülkenin birçok yerinde ise mermer heykelleri yapıldı.

Ülke doğalgaz rezervleri açısından zengin, dünya üzerinde dördüncü sırada ancak bu zenginlik topluma yansıyabilmiş değil. 

Uluslararası uzmanlar ve Türkmen muhaliflere göre Gurbanguli Berdimuhamedov’un, siyasi muhalifleri tamamen devre dışı bırakan dikta rejimi şartlarında yapılan bu seçimlerin hiçbir anlamı yok. 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.