Dünya silahlanma yarışı içinde: Satışlar patladı!

Dünya silahlanma yarışı içinde: Satışlar patladı!

Küresel çapta silah satışları son beş yılda yüzde 8,4 oranında artış kaydetti.

Küresel silah ticareti artıyor. 2012 – 2016 yılları arasında silah ticaretinin hacmi bir önceki beş yıllık döneme kıyasla yüzde 8,4 oranında arttı. 

Ağır silah ihracat ve ithalatı, Soğuk Savaş döneminden beri en yüksek global seviyeye çıktı.

Dünyanın en büyük silah ihracatçıları sırasıyla ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya. Silah satışlarının yüzde 74'ü bu beş ülke tarafından yapılıyor. En fazla silah satın alanların başında ise Asya ve Ortadoğu ülkeleri geliyor. Bir yıl önce yayınlanan SIPRI raporunda son yıllarda düşme eğilimine giren silah ticaretinin yeniden hissedilir şekilde arttığına işaret edilmişti.

ABD'nin küresel silah ticaretindeki payı yüzde 33'ü buluyor. ABD'nin silah satışları 2012 – 2016 yılları arasında bir önceki beş yıllık döneme göre yüzde 21 oranında arttı. Dünyanın en az 100 ülkesine Amerikan malı silah satılıyor. Sipri uzmanlarından Aude Fleurant başka hiçbir ülkenin müşteri yelpazesinin bu kadar geniş olmadığını ABD'nin ürettiği silahların yaklaşık yarısının Ortadoğu ülkelerine satıldığını söyledi.

Asya ve Ortadoğu ülkelerinin silah alımı arttı

Dünya silah ithalatı listesinde yüzde 13 oranıyla yer alan Hindistan, 2007 – 2011 yıllarıyla kıyaslandığında yüzde 43’lük bir artışla karşımıza çıkıyor.

Asya ve Okyanusya ülkeleri silah alımlarını yüzde 7,7 oranında arttırarak küresel ithalattaki payını yüzde 43'e çıkardı. Sipri uzmanlarından Siemon Wezeman bölgesel kontrol mekanizmasının bulunmadığı Asya ülkelerinin silah mevcudunun hızla arttığını söyledi.

Ortadoğu ülkelerinin silah alımları beş yılda yüzde 86 oranında artarak toplam silah ticaretindeki payları yüzde 29'a çıktı. Dünyanın en fazla silah ithal eden ikinci ülkesi Suudi Arabistan silah alımlarını yüzde 212 oranında arttırdı. Katar'ın silah ithalatı beş yıllık dönemde yüzde 245 oranında arttı. Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve Cezayir de en fazla silah satın alan ülkeler arasında yer alıyor. Sipri raporunda, Afrika kıtasının en fazla silah ithal eden ülkelerinin ise Nijerya, Sudan ve Etiyopya olduğu belirtiliyor.

İhracatçı ülkeler listesinde 16. sırada kendine yer bulan Türkiye, ithalatta 6. sırada bulunuyor.

Kaynak: DW, Euronews

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.