Trump'ın görevdeki ilk ayı: Gergin ve çatışmacı

Trump'ın görevdeki ilk ayı: Gergin ve çatışmacı

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın görevdeki ilk ayı ülke içinde ve uluslararası arenada gündeme oturan kararlara sahne oldu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 20 Ocak’ta Beyaz Saray’a taşınan Donald Trump, 30 günde 24 başkanlık kararnamesine imza atarak göreve hızlı bir başlangıç yaptı.

Medya ile “şiddetli geçimsizlik” yaşayan Trump’ın Oval Ofis’teki ilk ayına, Meksika sınırı, 7 Müslüman ülke vatandaşlarına vize yasağı ve Obamacare sağlık reformunun iptali gibi tartışma yaratan olaylar damga vurdu.

Trump işe selefi Obama’nın inşa ettiklerini yıkmakla başladı. Trump devir teslim töreni ve açılış konuşmasının hemen ardından Oval Ofis’e geçerek başkanlık kararnamesiyle Obamacare sağlık reformunun iptali için çalışmaları başlattı.

Meksika sınırına duvar inşasında ilk somut adım

Altı gün aradan sonra bir başka başkanlık kararnamesi imzalayan Trump bu kez Meksika sınırına duvar örme vaadini hayata geçirmek için somut adım attı. Her fırsatta 15 milyar Doları bulan duvarın maliyetini Meksika’ya ödeteceğini belirten ABD Başkanı’na Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto’dan sert yanıt geldi. Nieto, Washington’da yapılması planlanan Trump görüşmesine katılmayacağını açıkladı.

“Meksika ABD’ye adil ve saygılı bir şekilde davranmadıkça, liderler arasında buluşmanın içeriği kısır olacaktır. Ben farklı bir yol izleyeceğim. Başka bir seçeneğimiz yok.”

Tartışmalı vize yasağı

Trump 24 saat aradan sonra 27 Ocak’ta 7 Müslüman ülkeye vize yasağı öngören tartışmalı kararnameye imza attı. 

Ülke çapında protesto gösterilerine neden olan kararname federal yargıç tarafından durduruldu ve temyiz mahkemesi de bu kararı onayladı.

Trump kararnameyi askıya alan hakimin ülkeyi tehlikeye attığını ve herhangi bir olumsuz durumda kendisinin sorumlu tutulacağını söyledi.

Sağ kolu istifa etti

Trump’ın hareketli geçen ilk ayına damga vuran olaylardan biri de sağ kolu sayılabilecek eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in “Washington’daki Rus Büyükelçi ile görüşmesi” kapsamında başlayan tartışmaları sonucu istifa etmesi oldu.

“Mike Flynn iyi bir adam ve istifasını istedim. Saygılı şekilde istifa etti. Bugün bizimle beraber olan Başkan Yardımcısı Pence’e belirli miktarda bilgi veren insandı. Ve ben de bu bilginin veriliş şeklinden memnun değilim.”

Medya ile savaşı sürüyor

Trump bir kez daha Twitter hesabından istihbarat görevlileri suçlayarak medyaya malzeme vermekle suçladı.

Medya ile arasındaki sular da durulmadı. “Yalan haber yazıyorlar”, “Artık Beyaz Saray’ı yönetemeyecekler” diyen Trump ve medya arasındaki gerginlik ilk günlerdeki hararetini korumaya devam ediyor.

Kaynak: Euronews Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.