Suudi bakan yardımcısı: Siyasal İslam sadece kan gölüne neden oldu

Suudi bakan yardımcısı: Siyasal İslam sadece kan gölüne neden oldu

İslam İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Tevfik el Sudari, siyasal İslam akımını onaylamadıklarını açıkladı.

Suudi Arabistan İslam İşleri Bakan yardımıcı Tevfik el Sudari, siyasal İslam'ı doğru bulmadıklarını söyledi ve bu akımın hiç şüphesiz bir kan gölüne neden olduğunu ileri sürdü.

El Sudari, Kral Suud Üniversitesi'nde düzenlenen bir konferansta, siyasal İslam'ın bir fikir olarak birçok Müslümanı etkilediğini ve Arap Baharı gibi bir çok ayaklanmayı tetiklediğini söyledi. "Siyasal akım ancak kan gölüne neden oldu" diyen yetkili, akımın kurucuları arasında Cemaleddin Afgani, Ebul A'la Mevdudi, Seyyit Kutup ve Hasan el Benna gibi şahsiyetleri gösterdi.

"Sapkın ve çıkarcı"

Siyasal İslam'ı sapkın ve çıkarcı bir yorum olarak değerlendiren bakan yardımcısı, bu görüşün "insanları inanmaya davet etmediğini, ancak dünyada muktedir olma amacı taşıdığını" ileri sürdü.

İktidarı ele geçirmenin ancak bir darbe, rejim değişikliği ve adil hükümetlerin kurulması yolu dışında becerilemeyeceğini söyleyen el Sudari konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

"Belki de Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılması ardından ortaya çıkan genel şartlar onları, akıllarındaki İslam yorumunu siyasi menfaatperest bir çerçevede yorumlamaya yöneltti. Bir süre sonra Müslüman Kardeşler hareketi kurulunca, siyasi boşluğu doldurmaya başladı. Siyasi güç, yönetim, sosyoloji, iktisat ve toprakların yeniden imarı, dünyevi ilişkilerde adaletin tesisi gibi meseleleri dinin temeline koyarak bunların peygamberliğin, İslami davetin, ibadetin, şeriatın ve hatta ahiretin, cennet ve cehennemin varoluş amacı olduğunu ifade ettiler."

'Kendi söküğünü dikemeyen terzi'

Suudi bakan yardımcısının yorumları, bazı Arap sosyal medya kullanıcıları tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Kullanıcılar, Müslüman Kardeşler'i siyaseti, "İslam şeriatı ve İslam davetinin önüne geçirmekle" suçlayan bakan yardımcına şu soruları yönelttiler: 

"Mısır'da Müslüman Kardeşler'e karşı askeri darbeyi destekleyen, maddi yardımda bulunan Suudi Arabistan'ın bu yaptığı ne kadar İslam şeriatına uygundur?"


"Ülkesinin üslerini ABD güçlerine açarak, Müslümanlara karşı yürüttüğü savaşta ABD'nin yanında yer alan Suudi Arabistan'ın bu yaptığı ne kadar İslam şeriatına uygundur?"


"İslam şeriatına göre hükmetmesini isteyen, küresel güçlere baş kaldıran İslam alimlerini hapishanelere atan, işkenceler eden Suudi Arabistan'ın bu yaptığı ne kadar İslam şeriatına uygundur?"

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.