İran'dan Türkiye'ye açık tehdit: Suriye ve Irak'tan çıkın yoksa...

İran'dan Türkiye'ye açık tehdit: Suriye ve Irak'tan çıkın yoksa...

Önceki hafta Suriye konusunda karşı karşıya gelen iki ülke arasında söylemler sertleşiyor.

Tahran ve Ankara arasında karşılıklı söylemler giderek sertleşiyor. 

İran'da düzenlenen 6. Filistin İntifadası'na Destek Konferansı'nda konuşan İrandini  lideri Ali Hamaney'in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti Türkiye'yi sert sözlerle hedef aldı.

Velayeti, "Türk makamları Şam'a gidip Emevi Camisi'nde namaz kılmak istiyordu ancak beklentileri gerçekleşmedi ve asla da gerçekleşmeyecek. Kazanan Suriye halkı ve devleti olacak " diye konuştu.

"Ya kendileri çıkar ya çıkarılırlar"

Velayeti, İran askerlerinin hükümetlerin daveti üzerine Suriye ve Irak'ta bulunduğunu ileri sürdü ve Türkiye'yi şu sözlerle tehdit etti:

"İzinsiz ve davetsiz bu iki ülkeye girenler buralardan çıkmalılar. Ya kendileri çıkar ya da Irak ve Suriye halkı onları çıkarır" dedi.

Türkiye'den İran karşıtı açıklamalar

Önceki gün konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu İran'la ilgili "Ülkesine mülteci olarak sığınan insanları dahi savaş alanına sürmekten çekinmeyen bir ülkenin bölgedeki gerginliğin sorumlusu olarak başkalarını itham etmesi kabul edilebilir değil" ifadelerini kullanmıştı. İran'ın ülkesindeki mültecileri vatandaşlık verme şartı olarak Suriye ve Irak'ta sıcak çatışma alanlarına gönderdiği biliniyor. 

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahreyn ziyareti sırasında İran'ın Irak ve Suriye'de "Pers milliyetçiliği" politikası izlediğini söylemişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da İran'ı "mezhepçilik yapmakla" eleştirmişti.

 

"Sabrımızın sınırı var"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi önceki gün bu açıklamalara tepki göstererek, "Türkiye konusunda sabırlı davranıyoruz; ancak, sabrımızın da bir sınırı var. Türk dostlarımız bu tip ifadelerini tekrarlarsa biz de susmayıp karşılık vereceğiz" demişti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.