Taliban Belucistan sınırında: El Kaide varlığıyla bilinen bölge

Taliban Belucistan sınırında: El Kaide varlığıyla bilinen bölge

Taliban, Kandahar'ın El Kaide kamplarının varlığıyla bilinen Şorabak ilçesini ele geçirdi.

Taliban, Kandahar eyaletinin güney ucunda yer alan Şorabak ilçe merkezini tamamıyla ele geçirdiğini ilan etti. Söz konusu ilçe, ABD tarafından Ekim 2015 tarihinde baskına uğrayan ve tamamen tahrip edilen El Kaide eğitim kampının bulunduğu ilçeydi. Taliban şu an için Kandahar'ın 18 ilçesinden 4 tanesini kontrol ediyor, geri kalanlarda ise kontrol iki taraf arasında çekişmeli vaziyette.

Kandahar'da Taliban hakimiyeti genişliyor

Taliban'ın resmi internet sitesi "Voice of Jihad (Cihadın Sesi)"nde yayınlanan açıklamaya göre Taliban güçleri, yerel polis ve Afgan askerler Şorabak ilçe merkezini terk ettikten sonra bölgeyi ele geçirdi.

Taliban'ın açıklamasında şu ifade yer aldı: "Düşman askeri ve polisi ilçe yönetim merkezini ve polis merkezini ateşe verdikten sonra kaçmak zorunda kaldı. Mücahidler hızlıca bölgenin kontrolünü ele geçirdi."

Ek olarak Taliban, yakınlardaki Spin Boldak ilçesinden gönderilen askeri konvoyu da pusuya düşürdüğünü ve iki zırhlı aracı imha ettiğini duyurdu.

Taliban'ın açıklaması resmi yetkililer tarafından henüz doğrulanmasa da ilçenin önceden de Kabil hükümeti güçleri ve Taliban arasında çekişmeli olduğu bilinmekteydi. Taliban'ın bölgeleri ele geçirdiklerine dair açıklamalarının da genellikle isabetli olduğu ifade ediliyor. Zira Taliban'ın bu doğrultudaki açıklamalarının çoğu bir süre sonra hükümet kaynakları ve bağımsız kaynaklarca da doğrulanmakta.

Şorabak 2016 yılının Ekim ayında da Taliban eline geçmiş fakat Kabil hükümeti güçleri Taliban'ı ilçenin merkezinden uzaklaştırmayı başarmıştı. Ancak Taliban yeniden güçlerini toplayıp ilçeyi kuşatma altına aldı. Kandahar, Helmand, Uruzgan ve Daykundi eyaletlerinin askeri komutanı Mevlevi Rahimullah 4 Şubat'ta Taliban güçlerinin ilçe merkezini kuşattığını açıklamıştı.

"Kabil hükümetinin kontrol ettiği alan ülkenin yüzde 52'si"

Kandahar eyaletinde güvenlik durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak oldukça zor. Bölgeyle ilgili analizlerde bulunan kaynakların verilerine göre eyaletteki 18 ilçeden 4 tanesi Taliban kontrolünde. Bunlar Gorak, Miyanişin, Registan ve Şorabak. Kandahar'ın ilçelerinden Argistan, Hakrez, Meyvand, Maruf, Şah Veli Kot ve Zari ilçeleri iki güç arasında ihtilaflı bir durumda.

Afganistan'ın tamamındaki güvenlik durumu da Kandahar gibi. Ülkedeki 407 ilçenin mühim bir kısmı Taliban tarafından kontrol ediliyor. ABD ordusuna bağlı bir kuruluşun raporuna göre Kabil hükümeti ülkenin yüzde 52'sini kontrol edebiliyor.

The Long War Journal'in verilerine göre ülkedeki 43 ilçeyi kontrol eden Taliban 56 ilçede de Kabil hükümetiyle çekişmeli şekilde kontrol sahibi. Bu verilerin kaynağı sadece bağımsız olarak doğrulanabilen açıklamalar. Gerçekte bu miktarın çok daha yüksek olduğu ifade ediliyor.

Bölge El Kaide kamplarıyla biliniyor

Taliban'ın ele geçirdiği Şorabak, El Kaide faaliyetinin çok yoğun olduğu bir bölge. 2015 yılının Ekim ayında ABD güçleri bölgede bulunan El Kaide kamplarına baskın yapmıştı. Baskında yüzden fazla El Kaide mensubunun öldürüldüğü iddia edilmişti. Baskın yapılan bir kampın yaklaşık 80 kilometrekare olduğu iddia edilmiş, ABD'li bir general bunun "14 yılda gördüğü en geniş kamp olduğunu" ifade etmişti.

El Kaide'nin bölgedeki eğitim kampları Taliban'ın onayı ve desteğiyle faaliyet gösteriyor. Şorabak ilçesi Afganistan'ın merkezden uzak bir köşesinde bulunsa da konumu oldukça stratejik. Kabil hükümetinin askeri kuvvetinin tam anlamıyla ulaşamayacağı kadar uzakta bulunan ilçe aynı zamanda Taliban için bir güvenli bölge olarak bilinen Pakistan'daki Belucistan'ın sınırında yer alıyor. Taliban'ın ABD tarafından öldürülen emirinin de, Şorabak'ın hemen güneyinde bulunan Belucistan'a bağlı Nuski kasabasında öldürüldüğü ABD tarafından açıklanmıştı.

Son zamana kadar yapılan tahminler Afganistan'da El Kaide varlığının az sayıda ve Kunar, Nuristan gibi bölgelerle sınırlı olduğuna yönelikti. Ancak Şorabak baskını ve sonrasına yapılan tahminlere göre El Kaide'nin ülkede bulundurduğu güç çok daha fazla ve ülkenin her yerinde dağılmış vaziyette. Geçmişte Afganistan'daki El Kaide varlığı "50 ila 100 kişi" olarak ifade edilse de şu an böyle bir tahmin yapılamıyor. Afganistan'da Taliban ve El Kaide'nin etkisi gün geçtikçe genişliyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.