"Radikal Hristiyanlar, 'İslamcı teröristlerden' daha fazla insan öldürdü"

"Radikal Hristiyanlar, 'İslamcı teröristlerden' daha fazla insan öldürdü"

Başsavcı yardımcısı John Carlin, "ABD'de yerel radikallerin saldırısında uluslararası terörist grupların saldırılarına göre daha çok insan öldüğünü" açıkladı.

27 Kasım 2015 günü 57 yaşındaki beyaz erkek Robert Lewis Dear, Colorado Springs’de Planlı Ebeveynlik Kliniğinde on iki kişiyi vurdu. Birisi polis memuru üç kişi öldü.

Bir AK-47 tüfek ve sayısı belirlenemeyen patlayıcılarla silahlanmış olan Dear’ın politik ve dini inançları onu Colorado'da mümkün olduğunca çok insanı öldürmeye ve yaralamaya itti.

New York Times’da şöyle anlatılıyor:

“Çatışma polis telsizinde şaşırtıcı derecede ayrıntılı bir şekilde duyuluyordu, yetkililer bir BearCat zırhlı aracını Planlı Ebeveynlik binasına nasıl sürdüklerini, iki kapıyı ezip araçla lobiye daldıklarını ve içerdekilerden bazılarını nasıl kurtardıklarını anlatıyordu. “Silahlı çatışma halindeyiz,” dedi telsizdeki polislerden birisi, “Onu sıkıştırmaya çalışıyoruz.” “Duvarlara ateş edin,” diye yanıt geldi. “Ne olursa olsun bu adamı durdurmalıyız.”

Medya "terör" kelimesini kullanmıyor

Aşırı sağcı ve Hristiyanlar tarafından düzenlenen saldırılarda dikkat çeken bir ayrıntı var. Medya bunlardan söz ederken "terör veya sağcı terör" kelimelerini kullanmıyor. Birleşik Devletlerde dünyadaki tüm ülkelerden fazla kitlesel saldırı silahı olmasına rağmen durum bu.

"Zamanınız varken İsa Mesih'i kabul edin"

57 yaşındaki beyaz erkek saldırganın daha canlı bir profili ortaya çıktı. Obama karşıtı bir radikal olan Dear “Obama Amerika’yı mahvediyor,” iddiasında bulunmuştu ve Başkan’ın görevden alınması gerektiğine inanıyordu. Evinde Obama karşıtı yazına ayrılmış ayrı bir dolap vardı ve bir haçla süslenmişti.

Dear, internette AIDS ve kasırgalarla ilgili paylaşımlarda bulunup bunların “sonumuzun geldiğinin” işareti olduğunu belirtiyordu. “Zamanınız varken İSA MESİH’i kabul edin.”

Şubat ayında Birleşik Devletler Ulusal Güvenlik Bakanlığından (DHS) bir rapor Amerikan vatandaşları için en büyük tehlikeyi tanımladı. Bu tehdit İŞİD veya El Kaide gibi yabancı örgütlerden değil Robert Lewis Dear gibi yerli insanlardı.

"Yerel radikaller daha fazla insanı öldürdü"

Dünyadan Çeviri portalının haberine göre; Ekim ayında ABD Adalet Bakanlığı DHS’nin bulgularını onayladı. Başsavcı yardımcısı John Carlin’in ifade ettiği gibi son yıllarda:

“… bu ülkede yerel radikallerin saldırısında uluslararası terörist grupların saldırılarına göre daha çok insan öldü.”

Elbette sağcı Hıristiyan örgütleri Birleşik Devletler için yeni değil.

Ama ABD Adalet Bakanlığının işaret ettiği gibi RWCT ağının (Sağcı Hıristiyan Ağı) üyeleri tarafından gerçekleştirilen saldırıların sayısı son yıllarda arttı.

Birleşik Devletlerde bu inançların birçoğu doğrudan “Hıristiyan Kimliği” ideolojisine bağlıdır.

RWCT saldırılarının son örnekleri:

  • Bir Neo Nazi ve beyaz üstünlük yanlısı Dylann Roof Charleston AME Kilisesinde dokuz kişiyi vahşice katletti.
  • Bir Çay Partisi Radikali olan John Russell Houser, Alabama Lafeyette’de bir sinemada ateş açtı ve iki kişiyi öldürüp dokuz kişiyi yaraladıktan sonra intihar etti.
  • Minneapolis’de Black Lives Matter (Siyahların Hayatları Değerlidir, ÇN) gösterisinde üç beyaz üstünlük taraftarı ateş açtı ve beş kişiyi yaraladı.
  • Jerad ve Amanda Miller Las Vegas Walmart’ta bir saldırı başlattılar. Çift iki polis memurunu öldürdü ve memurlardan birisinin cesedi üzerine Çay Partisi bayrağı bıraktı.
  • Kendisini bağımsız vatandaş olarak tanımlayan Dennis Ronald Marx, Georgia’da bir adalet sarayına zırhlı araçla daldı. “Marx, gaz maskesi takıyordu ve taktik zırh giymişti, çivili kapan kurup gaz bombaları attı ve polise bir AR-15 tüfeğiyle ateş açtı.”
  • Son olarak Cumartesi günü Robert Lewis Dear tarafından Planned Parenthood’a (Planlı Ebeveynlik, ÇN) düzenlenen saldırı bir düzine yaralanma ve ölümle sonuçlandı.

Kapsamlı bir liste olmasa da her anlamda son iki yılda gerçekleşen ve daha yaygın biçimde halka duyurulan sağcı saldırıların bazılarına dair bir örnek sunuyor.

Trump'ı kahraman olarak görüyorlar

Mother Jones’un bildirdiği üzere bu saldırıların sayısı ve yoğunluğu son birkaç yılda arttı.

Ana akım cumhuriyetçi parti, bir zamanlar radikal uçlarla sınırlı bir tür aşırı sağcı ideolojiyi benimsedikçe, ortaya ne tür bir şiddet çıktığı gayet açık.

Benzer biçimde destekçileri kendi teşvikiyle Siyah protestoculara saldırdığında, Donald Trump’ın nefret konuşmasından kaynaklanan şiddeti gördük ve bundan önce de iki kardeş, evsiz bir Latin’i tesisat borusuyla dövdüklerinde Trump’tan kahramanları olarak bahsetmişlerdi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.