Cenevre'de 'çözüm' kolay değil

Cenevre'de 'çözüm' kolay değil

BM himayesinde Cenevre’de başlayan Suriye barış görüşmelerinde taraflar Esed'in geleceği konusunda anlaşamadı.

Cenevre'de Suriye barış görüşmeleri gergin bir atmosferde başladı. BM himayesinde Suriye rejimi ve muhalif heyetin dolaylı görüşmelerinin ilk gününe, rejim lideri Beşar Esed'in geleceği konusundaki görüş ayrılıkları damgasını vurdu. Diplomatik çevreler, görüşmelerin başlangıcında rejim heyetinin, Esed'in konumunun tartışma konusu yapılmayacağına dair net bir mesaj verdiklerini belirtti. Esed'ın görevi bırakması muhalif heyetin ana talebini oluşturuyor.

Gün boyunca heyetlerle ayrı ayrı görüşmeler yürüten BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, barış müzakerelerinin prosedürünü belirlemek üzere ikili görüşmelerin cuma günü de devam edeceğini, mevcut görüşme turu için bir çalışma planı oluşturulacağını açıkladı.

De Mistura, görüşmeler öncesinde yaptığı açıklamada Cenevre'den yüksek beklentiler içine girilmemesi uyarısında bulunarak, görüşmelerde bir dönüm noktasına ulaşılmasının kolay olmayacağı mesajını vermişti.

Muhalif kaynaklar, Cenevre'de muhalefeti temsil eden heyetin Suriye'de bir karşılığının ve bu konferansa katılım için bir iradelerinin olmadığını ifade ediyorlar. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.