Irak Suudi Arabistan'a çağrı yaptı: Türkiye çekilsin

Irak Suudi Arabistan'a çağrı yaptı: Türkiye çekilsin

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, 2003 yılından bu yana ülkeye ziyaret gerçekleştiren ilk Suudi bakan.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr'in sürpriz bir ziyaret için Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti.  ABD’nin Irak’ı işgal ettiği 2003 yılından sonra Irak’ı ziyaret eden ilk Suudi bakan olan Cubeyr, Başbakan İbadi ve Dışişleri Bakanı Caferi’yle görüştü.

Gündeminde ‘terörle mücadele’ olduğu belirtilen Cubeyr ilk olarak Irak Başbakanı Haydar el İbadi ile bir araya geldi. Irak Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İbadi ve Cubeyr’in bölge ve dünyayı tehdit eden terör ve ideolojisiyle ortak mücadeleye vurgu yaptığı aktarıldı.

Cubeyr'in Irak'ta IŞİD'ten ele geçirilen bölgelerin yeniden imarında katkı sunmaya hazır olduklarını söylediği belirtildi.

Cubeyr, askıda bulunan tüm konuların hayata geçirilmesini, karşılıklı ziyaretlerin artırılmasını, iki ülke arasındaki Cumeyme sınır kapısını açmak ve uçak seferlerini aktifleştirmek istediklerini kaydetti.

Cubeyr daha sonra, Iraklı mevkidaşı İbrahim el Caferi ile bir görüşme gerçekleştirdi. Caferi, "Bölgenin karşı karşıya kaldığı zorlukları aşmak için diyalog ve karşılıklı ziyaretleri sürdürmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Caferi, Bağdat ile Riyad arasındaki özel ve teknik konuları görüşmek üzere yardımcısına yakında Suudi Arabistan'ı ziyaret etme talimatı verdiğini de Cubeyr'e aktardı.

"SUUDİ ARABİSTAN’A, TÜRK TARAFININ IRAK’TAN ÇEKİLMESİNİ İSTEMESİ ÇAĞRISI YAPIYORUM"

Türkiye'nin Başika'daki askeri varlığına da değindiği belirtilen Caferi'nin konuyla ilgili şu sözlerine yer verildi: "Irak, tüm komşu ülkelerle ilişkilere önem veriyor ancak Türk güçleri, ihlallerine karşı Arap Birliği ve dünyanın bunun kabul edilmediğine dair tutumuna rağmen halen topraklarımızda bulunuyor. Suudi Arabistan'ı da Türkiye'nin Irak topraklarına müdahalesine karşı tutumunu belirlemeye ve Türk tarafının Irak'tan çekilmesini istemesi çağrısı yapıyorum."

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.