İçeriden saldırılar Afgan ordusunu korkutuyor

İçeriden saldırılar Afgan ordusunu korkutuyor

Kabil hükümeti, Taliban'a karşı savaş veren ordusu içinde yeni bir 'içeriden saldırı'yı yaşadı.

Afganistan'ın güneyindeki Helmand ilinde, Taliban üyesi bir polis, 12 'meslektaşını' öldürdü.

Susturucu takılmış bir silah ve bombaların kullanıldığı saldırı, polisler uyurken gerçekleştirildi. Saldırıyı gerçekleştiren polis olay sonrası bölgeden uzaklaşmayı başardı. 

Kontrol noktasındaki kayıplara karışında bir polis memurunun saldırıyı gerçekleştiren veya kolaylaştıran kişi olduğuna inanılıyor. 

Saldırıyı Taliban üstlenirken, Kabil hükümeti yetkilileri olayı "içeriden bir saldırı" olarak niteledi.


Afgan polis adaylarına, içeriden saldırılara karşı tedbir olarak tahta silahlarla eğitim veriliyor

Adını verilmeyen bir yetkili AFP'ye, "Taliban ile bağlantılı ir polis memuru, 11 meslektaşını vurarak öldürdü. Sınrasında bütün mühimmat ve silahları beraberinde götürerek bölgeden uzaklaştı." dedi.

Olay, Pazartesi günü Taliban'ın güçlü bir tabana sahip olduğu ülkenin güney eyalet başkentlerinden Leşger Gah'da gerçekleşti.

Yeşil maviye karşı

Taliban'ın 'içeriden saldırıları' Kabil hükümeti ve NATO'ya karşı 15 yıldır süren savaşta kullandığı taktiklerden biri.

Namlularını 'müttefiklerine' çeviren Afgan ordusuna mensup asker ve polislerin yüzlerce  ABD'li askeri bu şekilde öldürdüğü biliniyor. Akımın adı ise "yeşilden maviye saldırı". Yeşil, Afganistan ordusuna bağlı askerleri, mavi ise NATO koalisyonunu ifade ediyor. 

Kontrolü kaybediyorlar

Bu tarz saldırıların artması, Kabil hükümetinin ülkedeki kontrolünü tamamen kaybetmesine yol açabilir.

Afgan güçlerinin istikrarsız durumu, ülkedeki askeri varlığını azaltma kararı alan NATO'yu güç takviyesi yapmaya zorladı.


Son birkaç ayda Kabil hükümeti, birçok şehir ve kasabayı Taliban'a kaptırdı. Ancak ağır kayıplara rağmen uluslararası hava desteği ile birçok alan hükümet ordusu tarafından tekrar ele geçirildi.

Hükümet hakimiyeti yüzde 60

Reuters'ın paylaştığı çalışmalara göre, Kabil hükümeti Afganistan'ın ancak yüzde 60'ını kontrolünde tutuyor. 

Kabil, askerlerin toplu firar etmesi sorunu ile başa çıkmaya çalışırken, Afgan halkının kendilerine olan inancı ciddi manada geriliyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.