Bedr et Tevhid'den güç gösterisi: Askeri konvoy püskürtüldü

Bedr et Tevhid'den güç gösterisi: Askeri konvoy püskürtüldü

Özbek grup İslami Cihad İttihadı'nın medya kolu Bedr et Tevhid, Afganistan'da girdiği çatışmaların görüntülerini yayınladı.

İslami Cihad İttihadı'nın medya kolu Bedr et Tevhid, grubun Afganistan'da Kabil hükümeti ile girdiği çatışmalara ilişkin görüntüler yayınladı.

"Siyah kılıçlı beyaz bayrak"

Videoların birinde grubun savaşçılarının Taliban ile birlikte gerçekleştirdiği saldırılara yer verildi. Motorsiklet ve zırhlı araçlarla uzun bir konvoy oluşturan grubun, Taliban'ın bayrağını andıran, alt kısmında siyah bir kılıç figürü bulunan beyaz bayrağı sıklıkla kullanması dikkat çekti. Videoda, Kabil hükümetinden ele geçirilen Humvee zırhlı araçlar ve pikaplarda ağır silahlarıyla yüzlerce savaşçı, bir köye giriş yapıyor ve mevzilendiği görülüyor. Havan toplarını kuran savaşçılar, köyün bitiminde başlayan çölün içerisinde bulunan karakola ve karakola ait bir mevziye havan toplarıyla saldırı düzenliyor. Atışlardaki isabet dikkat çekiyor. Güneş batana kadar süren atışlarda birçok askerin ve aracın isabet aldığı ifade ediliyor. Havan atışları daha sonra yerini 'Doçka' ile yapılan atışlara bırakıyor. Bir Humvee'nin üzerinde yer alan makineli tüfekle de Kabil hükümetine bağlı bir helikoptere ateş açılıyor. Görüntülere yer verilmediği için, helikopterin vurulmadığı söylenebilir. Hava karardıktan sonra mevzilere atışlar devam ediyor.

Köyü rastgele vuran askeri konvoy geri çekildi

Diğer videoda, yol kenarındaki bir köyde, yoldan geçen Kabil hükümeti askerlerinin konvoyuna pusu kuran İslami Cihad İttihadı savaşçıları görülüyor. Konvoyun ortasına düşen ancak herhangi bir araca isabet ettiği görülmeyen havan atışı sonrası konvoydaki araçlardan bazıları geri dönüyor. Ardından Kabil hükümetine bağlı askerler İslami Cihad İttihadı mensuplarının bulunduğu köyü bombalıyor, bu bombardımanda köyün mescidinin de vurulduğu görülebiliyor. Konvoya roketler, hafif ve ağır silahlar ile ateş açan grup, konvoydan bir zırhlı aracı ele geçirip bu aracın üzerindeki ağır silahı da konvoya karşı kullanıyor. Çatışmalar git gide hafifleşirken konvoy köyden geri çekiliyor.

 

Orta Asyalı savaşçıların toplandığı grup: İslami Cihad İttihadı

İslami Cihad İttihadı'nda, geçmişte El Kaide ve Taliban ile aynı safta savaşan ancak 2015 yılında parçalanıp IŞİD'e katılan Özbekistan İslami Hareketi'nden isimler de bulunuyor.

İslami Cihad İttihadı'nın çoğunluğunu Özbek savaşçılar oluştursa da Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Doğu Türkistan gibi bölgelerden savaşçıları da mevcut.

Geçmişte, İslami Cihad İttihadı içerisinde Alman ve Türk savaşçıların sayısı oldukça fazlaydı. Bunlar "Alman Talibanı" olarak nitelendiriliyordu. Grup içerisinde faaliyet gösteren Alman savaşçılardan, Paskitan ve ABD birliklerine karşı yürütülen savaşta hayatını kaybedenler vardı. Bunlardan biri de İslam dinini seçen Eric Breininger idi. Abdulgaffar El Almani ismiyle bilinen Breininger, 28 Nisan 2010 tarihinde Kuzey Veziristan'da hayatını kaybetmişti. Grup içerisindeki Amerikalı savaşçılardan Ebu İbrahim Amriki ve Seyfullah Amriki, 2009 yılında ABD'nin insansız hava aracıyla yaptığı saldırıda yaşamını yitirenler arasındaydı.  2012 yılının Haziran ayında ABD'nin insansız hava aracı ile düzenlediği saldırıda birçok Türkiye vatandaşı da hayatını kaybetmişti.

 

Grubun eski bir komutanı Suriye'de yaşamını yitirdi

Afganistan'da faaliyet gösteren Özbek ağırlıklı gruplardan "Ketibetu İmam Buhari" Suriye'de de varlık gösterse de İslami Cihad İttihadı'nın ülkeye savaşçı gönderip göndermediği bilinmiyor. Ancak grubun eski komutanlarından, Uygur savaşçı Ebu Ömer Türkistani Suriye'de bir ABD insansız hava aracının saldırısı sonucu yaşamını yitirmişti. Ebu Ömer, ağırlıklı olarak Orta Asya kökenli savaşçıların teşkil ettiği Ensar Cihad'ın komutanıydı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.