Taliban'dan Kabil'de saldırılar: İstihbarat ve polis hedefte

Taliban'dan Kabil'de saldırılar: İstihbarat ve polis hedefte

Taliban, Kabil'de eş zamanlı düzenlediği saldırıda Kabil hükümetine bağlı polis, asker ve istihbaratı eş zamanlı hedef aldı.

Taliban savaşçıları Kabil'de üç ayrı noktayı hedef aldı. Grup asker, polis ve istihbarat noktalarını eş zamanlı olarak hedef alan saldırıyı kısa bir süre içinde üstlendi. 

Taliban'ın resmi internet sitesinde yayınlanan açıklama Afganistan basınının paylaştığı bilgilerle örtüşüyor ancak Taliban'ın verdiği ölü ve yaralı sayısı çok daha fazla. 

Grubun saldırılarla ilgili ilk açıklaması şu şekildeydi:

Afganistan İslam Emirliği mücahidleri bugün yerel saatle 12.00'da "Ömeri Operasyonları" kapsamında Kabil şehrinde üç kilit düşman hedefine eş zamanlı saldırılar başlattı.

İlk saldırı Askeri Okul olarak da bilinen Askere Alma Merkezi'nde meydana geldi. Barikatların kaldırılması için patlayıcıların kullanılmasını takiben şehadet talipleri binaya girdi ve içeride işleriyle meşgul olan kiralık ordunun personellerini öldürdü.

İkinci saldırı 6. Polis Bölgesi'nde polis merkezini hedef aldı. Bu saldırı da barikatların patlayıcılarla kaldırılmasıyla başladı. Bunu takiben şehadet talipleri içeri girerek düşman unsurlarıyla çatışmaya girdi.

Daha sonra bir bombalı araç merkezin içerisindeki takviye birlikleri hedef aldı. Binanın çoğu tahrip olurken birliklerden onlarcası öldü ve yaralandı. Mücahidler şu an ikinci katı da tüm silahlı birlikleri öldürerek temizlemiş ve gelecek takviye birlikleri beklemek için mevzilenmiş vaziyette.

Üçüncü saldırıda 241. Birim'in içerisindeki istihbarat binasını hedef alan patlayıcılar kullanıldı. Birçok silahlı öldü ve yaralandı, binaya ağır zarar verildi.

Gelen bilgilere göre Kabil'deki bu üç noktada da ağır silahlı şehadet talipleri ile bölgelere yaklaşan düşman birlikleri arasında çatışmalar sürüyor.

Doğrudan irtibata geçilen şehadet talipleri şimdiye kadar üç bölgede onlarca polis, ordu ve istihbarat mensubunun öldürüldüğünü belirtti. Şehadet talipleri kiralık orduya karşı kuvvetli bir maneviyat ve şevkle çarpışırken düşman şaşkın ve şok halinde.

Bilgi geldikçe daha çok detay verilecek.

Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü

Zebihullah Mücahid

İsmini grubun hayatını kaybeden lideri Molla Ömer'den alan operasyonlar

Kabil hükümeti yetkililerine göre yalnızca üç kişi ölürken 38 kişi yaralandı. Taliban'a göre ise onlarca polis, asker ve İstihbarat görevlisi öldürüldü. 

Saldırıların devam eden "Ömeri Operasyonlar" kapsamında gerçekleştirildiği ifade edildi. Operasyonlar ismini, Taliban'ın 2013 yılında hayatını kaybeden ilk lideri Molla Muhammed Ömer'den alıyor

Saldırıların sona ermesinin ardınan Taliban, daha detalı bir açıklama ve saldırıya ilişkin birkaç görüntü paylaştı. İkinci açıklama ise şu şekilde:

Ömeri Operasyonlar kapsamında düzenlenen eş zamanlı saldırılar yerel saatle 12.30 civarında Kabil'deki üç bölgede başladı ve alacakaranlığa kadar sürdü.

Saldırı İslam Emirliği'nin 7 şehadet talibi tarafından gerçekleştirildi. Molla Habibullah Gaznevi, İlim Talebesi Adil Vardak, Molla Muhammed Enver Ferahi, Subhanallah Lağmani, Molla Abdurrahim Paktiyaval, Molla Muhammed Azam, Logar'dan Abdulhak. Her biri hafif ve ağır silahlarla, patlayıcı yeleklerle, el bombaları ile silahlanmıştı, aynı zamanda bir de bombalı araç bulunmaktaydı.

İlk hedef 6. Polis Bölgesi Polis Merkezi'ydi. İkinci hedef Askere Alma Merkezi, üçüncü hedef ise 12. Polis Bölgesi'nin Arzan Kemat bölgesinde yer alan, işkence amacıyla kullanılan kilit bir istihbarat merkeziydi.                        

İlk olarak Molla Habibullah Gaznevi patlayıcı yüklü kamyonunu 6. Polis Bölgesi Polis Merkezi ile Askere Alma Merkezi arasında havaya uçurdu, iki bina da ağır hasar aldı ve patlama, diğer şehadet taliplerinin içeri girebilmesine olanak verecek şekilde tüm bariyerleri temizledi.                        

Patlamayı takiben iki şehadet takibi 6. Polis Bölgesi Polis Merkezi'ne, diğer ikisi de Askere Alma Merkezine girdi ve patlamada ölmeden kiralık ordunun mensuplarına ateş açmaya başladı.                        

Saldırı sürerken, geri kalan iki şehadet talibinden Molla Muhammed Azam ateş açarak üç güvenlik görevlisini öldürdü, ardından binaya girerek üzerindeki patlayıcıları havaya uçurdu. Böylece ardından gelen diğer şehadet talibi Hafız Abdulhak'ın yolunu açarak içeri girmesini sağladı.                        

Bu üç bölgede düşman birliklerine karşı çatışma yaklaşık 6 saat sürdü.                        

Saldırıların gerçekleştiği bütün bölgelerde 77 önemli düşman subayı, polis, ordu ve istihbarat personeli öldürüldü, 99 tanesi ise yaralandı. Bunların 14'ü istihbarat merkezindeki patlamalar ve temizleme operasyonları sonucu, 60'tan fazlası ise polis merkezinde ve Askere Alma Merkezindeki saldırılarda öldürüldü. İstihbarat merkezinde 28 kişi yaralanırken geri kalan 71 kişi diğer bölgede yaralandı.

5 saatlik ağır çatışmalar sonrası tüm mücahidler şehid oldu, Allah onları kabul etsin.                        

Düşmanın, şehadet taliplerinin istihbarat binasına girmesini engelledikleri iddiaları tamamıyla yanlış. Operasyonlara dair yayınlanan görüntüleri gözlemlediğimizde bu iddianın saçmalık olduğunu göreceğiz zira patlama binanın içerisinde yer alan bir noktada gerçekleşiyor ve ağır kayıplara sebep oluyor.

Taliban 2016 yılının Nisan ayında bu operasyonların başlangıcını ilan ettiğinde Afganistan'ın her tarafında saldırılar gerçekleştirmeye hazır binlerce "tepeden tırnağa silahlı şehadet talibi" olduğunu açıklamıştı. Aynı zamanda "düşmanın kalelerine şehadet eylemleri ve taktik saldırılar ve şehir merkezlerinde düşman komutanlarına suikastler" düzenleneceği ilan edilmişti. Taliban açıklamasında bu operasyonların, yabancı güçlerin moralini kırarak ülkeden çekilmek zorunda bırakmak oludğunu ifade etmişti.

Grup geçtiğimiz yaz ayından bu yana ses getiren birçok saldırı gerçekleştirdi.

Hedefler arasında Savunma Bakanlığı, bir milletvekilinin evi ve Kanada Büyükelçiliği çalışanları da vardı. 10 Ocak'ta düzenlenen en son saldırıda, Afganistan meclisinin dışındaki hükümet çalışanları ve istihbarat yetkilileri hedef alınmış ve 100'den fazla kişi öldürülüp yaralanmıştı.                        

Kabil'de gerçekleştirilen böylesi saldırılara ek olarak Taliban ülke çapında kontrol ettiği bölgelerin sayısını da artırdı. Afganistan genelinde neredeyse her gün toprak kazanan Taliban karşısında Kabil hükümeti ülkenin sadece yarısında kontrol sahibi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.