IŞİD'den Türkistan İslam Partisi'ne suçlama

IŞİD'den Türkistan İslam Partisi'ne suçlama

IŞİD tarafından yayınlanan bir videoda Doğu Türkistanlı bir IŞİD mensubu Çin'de "nehir gibi kan dökme" çağrısında bulundu. Konuşmada TİP de hedef alındı.

Yarım saatlik video IŞİD'in Çin'e karşı kayıtlı ilk tehdidi niteliğinde.

Video kaydında Çin'e uyarılarda bulunan bir Uygur savaşçı göze çarpıyor. Bu uyarıların ardından muhbir olduğu iddiasıyla bir kişi infaz ediliyor.

Uygur kökenli IŞİD mensubu "Ey insanların ne dediğini anlamayan Çin! Biz hilafetin askerleriyiz ve size silahlarımızın diliyle açıklamaya geleceğiz, nehirler gibi kan akıtmaya ve mazlumların intikamını almaya!" ifadelerini kullanıyor.

Öte yandan videoda konuşan IŞİD mensubu, Suriye'de Esed rejimine karşı savaşan Türkistan İslam Partisi(TİP)'ni de "mürted" yani İslam dininden dönmüş olarak ilan etti. TİP'in Suriye muhalif gruplarla birlikte hareket etmesini eleştiren konuşmacı, "İslam düşmanları ile ittifak içinde olduklarını" ileri sürdü. 

IŞİD'in rakibi

Uygur Türkleri'nin köklü bir silahli-siyasi organizasyonu olan TİP'in Orta ve Doğu Asya'da takipçi kazanmak isteyen IŞİD tarafından 'rakip' olarak görüldüğü ifade ediliyor. IŞİD'in rakibi gördüğü cihat yanlısı gruplara açtığı savaşın bir ayağını da medya ve propaganda oluşturuyor. 

Afganistan'da bulunan Taliban'a bağlı bulunan TİP,  Doğu Türkistan, Afganistan, Pakistan ve Suriye'de faaliyet gösteriyor.

Film Irak'ta çekildi

Videoda dini ve askeri eğitim alan çocuklar da görülebiliyor. Filmin, IŞİD'in Irak güçleri ve İran destekli Şii milisler tarafından geniş çaplı saldırılara maruz kaldığı Irak'ta kayda alındığı düşünülüyor. Tahminlere göre IŞİD saflarında 100'e yakın Uygur var.

Çin'in batısında yer alan Doğu Türkistan özerk bölgesinde yaşanan şiddet olayları ve baskılar birçok Uygur'un bölgeden göç etmesine sebep oluyor. Ancak bölgeden kaçsalar dahi Uygurlar Çin devleti tarafından takip edilmeye devam ediyor. Bölgede yaşayan Uygurlar ayrımcılıktan, dinlerini ve kültürlerini yaşayamamaktan şikayetçi. Birçok Doğu Türkistanlı El Kaide, IŞİD, Taliban gibi grupların içinde yer almakta.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.