Suriyeli Muhalifler: Yakalanan pilot yargılansın

Suriyeli Muhalifler: Yakalanan pilot yargılansın

Suriyeli muhalif gruplar, Hatay’a düşen Şam rejimine ait savaş uçağının pilotunun savaş suçlusu olarak yargılanmasını istedi.

Cumartesi günü Esed rejiminin Hava Kuvvetleri'ne ait MİG 21 tipi savaş uçağı İdlip çevresini bombalarken muhalif guruplardan Ahrar Şam tarafından vuruldu. Türkiye sınırına yakın olmasından dolayı vurulan uçak Hatay’ın Samandağ İlçesi'ne düştü. Hatay Valisi Erdal Ata, uçağın kokpit bölümünün boş olduğunu, pilotların atlayarak kurtulduğu söyledi. İlerleyen saatlerde Hatay'ın merkez Antakya ilçesi Yaylacık Mahallesi kırsalına düşen uçağın pilotu "Muhammet Sufhan" (56) bulundu ve hastaneye kaldırıldığı açıklandı.

'Savaş suçlusu!'

Diriliş Postası'nın haberine göre; Hatay valiliğin, MİG 21 tipi savaş uçağının pilotunun sağ yakalandığını açıkladıktan sonra başta Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları olmak üzere Suriye’de birçok muhalif grup, ateşkesin konuşulduğu bir zamanda sivil insanların yoğun olarak yaşadığı İdlip kırsalını bombalayan pilotun savaş suçlusu olduğunu bu yüzden yargılanması gerektiğini talep ettiler. İdlib merkez hastanesinin başhekimimi Dr. Şaçu'l İslam, konuya ilişkin bir video yayınlayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek, “Düşen uçağın Pilotu savaş suçlusudur, İdlip çevresinde bombaladığı sivilleri halen tedavi ediyorum. Lütfen onu işlediği savaş suçlarından dolayı yargılayın” dedi.

Takas teklifi de gündemde

Sosyal medyada da bir kampanya başlatan muhalifler ve Arap dünyasındaki aktivistler , 29 Ağustos 2011'de Muhaberatın organize ettiği bir operasyonla Türkiye’den kaçırılan ve ağır işkencelere tabi tutulan Suriyeli devrimcilerin lideri ve ÖSO kurucusu Albay Hüseyin Mustafa Harmuş ile Pilot Sufta’nın takas yapılmasını istediler. Albay Hüseyin Mustafa Harmuş’un işkence altında öldüğü iddia edilse de bazı kesimler Harmuş’ın yaşadığını söylüyor.

Canikli: Karar önümüzdeki günlerde verilecek

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Hatay'a düşen savaş uçağının pilotunun Suriye'ye iadesiyle ilgili izlenecek yol hakkında, "İçinde bulunduğumuz an itibarıyla pilotun tedavisi devam ediyor. Bütün olay netleştikten sonra buna ilişkin karar da verilecek ama şu an olay çok taze. Hangi amaçla ve nasıl Türkiye sınırlarına düştüğü uçağın, pilot da dahil atladığı, hangi görev ve faaliyet çerçevesinde buralarda bulunduğu hususları bütün açıklığıyla ortaya çıktıktan, netlik kazandırıldıktan sonra bununla ilgili karar da önümüzdeki günlerde verilecek" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.