Erdoğan: Hollanda bedelini ödeyecek

Erdoğan: Hollanda bedelini ödeyecek

Erdoğan, gerginleşen Türkiye-Hollanda ilişkileri ile ilgili, daha biz olması gerekenleri henüz yapmış değiliz, ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası İyilik Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada, Hollanda'nın Türk bakanlara yönelik tavrını sert sözlerle eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu an birkaç gündür yaşanan olaylar, gördüklerimiz, dikkat edin tamamen İslâmofobik bir gelişmenin tezahürleridir. Batı gerçek yüzünü şu son birkaç gündür çok açık ve net ortaya koymuştur" dedi. Erdoğan, "Hollanda, Çarşamba günü yapılacak bir seçime sen Türkiye-Hollanda ilişkilerini feda ediyorsan, bunun bedelini ödeyeceksin. Daha biz olması gerekenleri henüz yapmış değiliz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından diğer satır başları şöyle:

"Olaylar başladığında bunların faşizan birer baskı olduğunu söyledim. 'Nazizim yeniden hortladı' dedim. Arkasına da şunu ilave ettim, 'Ben Nazizmin bittiğini zannediyordum ama aldanmışım' dedim. Meğerse Nazizim Batı'da ayakta. Rahatsız oldu beyefendiler. Şimdi soruyorum, dün (Cumartesi) gece bizim Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Sayan kardeşime, bir bayan, kalkıp da kendi başkonsolosluk binasına, maslahatgüzarıyla ve diplomatik bir araçla gitmesini engelleyen zihniyet bunu uluslararası diplomaside ve dünyaya acaba nasıl anlatacak? Şöyle mi anlatacak? 'Biz davet etmedik ki?' Nereden çıktı bu ya? Ben istediğim ülkeye elimde pasaportum her şeyim varsa, istediğim gibi giderim. Uluslararası seyahat özgürlüğü çerçevesinde de giderim, bir diplomat olarak da giderim, nereden çıktı bu adet? Ama Nazizim olduğu zaman, faşizm olduğu zaman 'Benim dediğim doğrudur, benim yaptığım doğrudur, istediğime müsaade ederim, istediğime etmem' anlayışıyla bunlar orada konsolosluk kapısını kilitleyecek kadar ileri gitmişlerdir, konsolosumuzu dışarı çıkarmayacak kadar ileri gitmişlerdir."

"Bu, cevapsız bırakılamaz"

"Çarşamba günü Hollanda'da yapılacak seçimden sonra, öncesinde, sonrasında, gerekli değerlendirmeleri yapacağız ve nasıl bir tavır takınacağımızı ortaya koyacağız. Çünkü bu cevapsız bırakılamaz."

"Fransa'ya teşekkür ediyorum"

"Almanya'da, Hollanda'da özellikle, bu arada Fransa'ya teşekkür ediyorum çünkü Fransa bu oyunların içine hiç girmedi, bu sıkıntılı bölgelerde bu tavırları, çirkef tavırları takınan ülkelerde yaşayan kardeşlerime diyorum ki, 'Komşularınızı alın, gelin Türkiye'ye ve misafirperverlik nedir görsünler, ev sahipliği nedir görsünler. İnanıyorum ki bunu da göreceğiz ve gelen misafirlerimiz de burada misafirperverliği görecekler, bu ülkenin yaklaşım tarzını görecekler."

"Diplomasi nedir öğrenecekler"

"Çıkmış bir tanesi ne diyor? 'Türkler burayı terk edecek...' Terk etmeyecekler. Bunlar oranın vatandaşı artık, terk etmeyecekler. Bu, daha da gelişecek ve genişleyecek. Bunun bedelini her türlü ödeyecekler, kusura bakmasınlar, ödeyecekler ve diplomasi nedir onu da öğrenecekler. Uluslararası diploması nedir onu da öğrenecekler."

Hollanda ile kriz

Hollanda hükümeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla geçen hafta sonu yapacağı ziyaretleri engellemişti.

Dışişleri Bakanlığı da halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisi'nin bir müddet görevine dönmemesini istemişti. Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu'nun giriş ve çıkışları da güvenlik gerekçesiyle kapatılmıştı.

Rotterdam'da Başkonsolosluğu'na geçmesine müsade edilmeyen Kaya'nın önce korumaları gözaltına alınmıştı. Kaya'yı aracından çıkarmaya çalışan polis, vinçli çekici getirip aracı zorla çekme girişiminde bulunmuştu. Aracın kilidini açmak zorunda kalan Bakan Kaya, başka bir araçla polis eskortuyla Almanya'ya götürülmüştü.

Hollanda güvenlik güçleri, Kaya'ya destek için toplanan Türkleri dağıtmak için polis köpekleri ve atlı polisleri kullanarak gruba müdahale etmişti.

Kaynak: Al Jazeera

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.