Muhalifler katılmadı: Astana'da ateşkes görüşmesi 'tek taraflı'

Muhalifler katılmadı: Astana'da ateşkes görüşmesi 'tek taraflı'

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türkiye, Rusya, İran, Esed rejimi ve BM temsilcileri Suriye'de ateşkesi ele aldı.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu 3. tur görüşmelerde Türkiye, Rusya, İran, Esed rejimi ve Birleşmiş Milletler (BM) heyetleri ikili görüşmeler yaptı. Taraflar, 'ateşkesin güçlendirilmesini' değerlendirdi.

Esed rejiminin ateşkes ihlallerinin sürmesi nedeniyle askeri muhalefetin katılmadığı Astana 3 toplantısında, TSİ 09:00 sularında JW Marriot Oteli'nde ikili görüşmelerle başlandı.

İlk görüşme, Esed rejiminin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi başkanlığındaki heyet ile Rus heyet arasında gerçekleşti. Caferi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiev başkanlığındaki heyet ile görüşmesinin ardından basına açıklama yaptı.

Rejim güçlerinin ateşkes ihlallerini sürdürdüğünü inkar eden Caferi, muhalefetin "toplantıya katılmamak için bahane ürettiğini" iddia etti.

TÜRK HEYETİ DE BM YETKİLİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyeti de TSİ 12.00 civarında BM yetkilileriyle bir araya geldi.

Büyükelçi Milos Strugar'ın temsil ettiği BM heyetinin ardından, Türk heyeti, İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Ensari başkanlığındaki yetkililerle ile görüştü.

Bu sırada İran, Rus ve BM heyetleri arasında ikili toplantılar düzenlendi.

Türk heyeti daha sonra TSİ 14.00 sularında Rus heyet ile 1,5 saat süren bir toplantı yaptıktan sonra, İranlı yetkililerin katılımıyla üçlü bir görüşme gerçekleştirdi. 

ASKERİ MUHALEFET ASTANA 3 TOPLANTISINA KATILMAMA KARARI ALDI

Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde sağlanan ateşkes 30 Aralık 2016'da yürürlüğe girmişti. Esed rejimi güçlerinin ateşkesi ihlal etmesi üzerine, Kazakistan'ın başkenti Astana'da 23-24 Ocak'ta Türkiye ve Rusya öncülüğünde bir toplantı düzenlenmişti.

Ateşkesin güçlendirilmesi gündemiyle toplanan Türkiye, Rusya, İran, Birleşmiş Milletler (BM), muhalefet ve rejim heyetleri, ateşkesi izlemek için üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşmıştı.

6 Şubat'ta yalnızca garantör ülkelerin katıldığı toplantıda izleme mekanizmasına ilişkin teknik detaylar ele alınmıştı.

15-16 Şubat'taki ikinci toplantıda, tüm taraflar, yeniden bir araya gelmişti.

Askeri muhalefet, Rusya garantörlüğündeki rejim güçlerinin yoğun ateşkes ihlallerinin sürmesi üzerine ise Astana 3 toplantısına katılmama kararı aldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.