Göçmenler rahatsız: Kamu işçilerine Fransızca konuşma zorunluluğu

Göçmenler rahatsız: Kamu işçilerine Fransızca konuşma zorunluluğu

Başkent Paris'te kamu inşaatlarının şantiyelerinde çalışan işçilere Fransızca konuşmayı zorunlu hale getiren yeni yasa onaylandı.

Fransa'nın başkenti Paris'in kamu inşaat şantiyelerinde çalışan işçilere Fransızca konuşma zorunluluğu getiren yeni yasa onaylandı.

Ile de France bölgesi geçen perşembe günü, daha küçük yerel Fransız şirketlerine yerel kamu sözleşmeleri yapmak için "Küçük İşletme Yasası"nı onayladı. Küçük İşletme Yasası kapsamında kamu tarafından finanse edilen inşaat projelerinde çalışan firmalara Fransızca dilini kullanma yükümlülüğü getiren sözde Moliere maddesi de onaylanmış oldu.

"BU MADDE EKİPLERİYLE GELEN YABANCI ŞİRKETLERİ HEDEF ALIYOR"

Fransa Ulusal Meclisinin Cumhuriyetçi üyesi Jerome Chartier, "Bu madde, ekipleriyle gelen yabancı şirketleri hedef alıyor, bunlardan hiçbiri Fransızca konuşmuyor; bu şirketlerin iyileştirilmesi gerekiyor" dedi.

Fransız hükümeti uzun zamandır, şirketlerin geçici olarak, çoğunlukla doğu Avrupa'dan gelen ve yerli işçilere göre daha ucuz işgücü sağlanan yabancı işçi çalıştırılmasına izin veren AB kurallarını eleştiriyor.

MUHALİFLER MOLİERE MADDESİNE KARŞI ÇIKIYOR

17. yüzyıl Fransız oyun yazarının adını taşıyan Moliere maddesine karşı çıkan muhalifler, Fransa'da yaşayan ve işyeriyle uyumlu çalışmak adına Fransızca öğrenme şartı getirilen maddenin yeni gelen yabancılar için dezavantajlı olacağını belirtiyor.

Fransa'nın Normandiya, Hauts-de-France ve Auvergne-Rhone-Alpes gibi diğer bölgelerinde de, şirketlerin kamu inşaat alanlarında Fransızca dilini kullanmalarını gerektiren kurallar getirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.