AB İle Vize Anlaşması Çöküyor Mu?

AB İle Vize Anlaşması Çöküyor Mu?

Brüksel ve Ankara arasındaki vize muafiyetiyle ilgili restleşme mülteci anlaşmasını tehlikeye atıyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye arasında geçen hafta tansiyonu yükselten gelişmeler yaşandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçen hafta istifa etmesi Avrupa'da endişe yaratan gelişmelerden biriydi. Brüksel'le müzakereleri sürdüren Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a kıyasla daha Avrupa yanlısı bir isim olarak algılanıyordu. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Bürosu Şefi Erdem Gül'ün 5 yıl hapis cezasına çarptırılması da huzursuzluğa yol açtı.

Erdoğan'ın Terörle Mücadele Yasası'nı değiştirmeyeceklerini ve herkesin kendi yoluna gitmesi gerektiği şeklindeki açıklaması ise Avrupa Parlamentosu açısından olumsuz karşılandı. Erdoğan ayrıca vize muafiyeti sağlanmazsa mültecilerin Avrupa'ya gidişinin engellenmeyeceğini de vurguladı.

AP bloke ediyor

Gerginliği artıran bu gelişmelerin ardından Avrupa Parlamentosu'nun konuyla ilgili Sivil Özgürlükler ve Adalet Komisyonu da rest çekti ve 72 kriterin tamamı yerine getirilinceye kadar vize liberalizasyonunu gündemine almayacağını açıkladı.

Avrupa Parlamentosu Liberaller Grubu Başkanı Guy Verhofstadt, "Buna Terörle Mücadele Yasası da dahil" diyerek komisyonun sert tutumunu dile getirdi. Yeşiller Grubu Başkan Yardımcısı Philippe Lambert de Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması konusunda şüpheleri olduğunu dile getirdi. Lambert, her iki tarafın sert tutumunu sürdürmesi halinde mülteci anlaşmasının da başarısızlıkla sonuçlanabileceğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.