Rus-Japon güvenlik toplantısı: Rusya ABD savunma sisteminden rahatsız

Rus-Japon güvenlik toplantısı: Rusya ABD savunma sisteminden rahatsız

Rusya ve Japonya'nın güvenlik ile ilgili konuları ele aldığı 2 artı 2 toplantısı 2013'ten sonra ilk kez yapıldı.

Japonya ve Rusya dışişleri ile savunma bakanları, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bir araya gelerek bölgesel güvenlik konularını ele aldı.

Tokyo'daki "2 artı 2" toplantısına Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida ve Japonya Savunma Bakanı Tomomi Inada katıldı.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakından bu yana düzenlenen ilk "2 artı 2" toplantısında, terör ve uyuşturucu ticaretiyle mücadele ile Kuzey Kore'nin nükleer programı gündeme geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığının toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Rus diplomatların, ABD'nin Güney Kore'ye konuşlandırmayı planladığı Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) füze sistemiyle ilgili endişeleri dile getireceği belirtildi.

Toplantıda, iki ülkenin de hak iddia ettiği adaların ortaklaşa geliştirilmesinin, iki ülke arasındaki toprak anlaşmazlığını çözmeye yardımcı olabileceğine işaret edildi.

Dışişleri Bakanı Lavrov, görüşmelerin başında, "Adaların ortak kalkınmasının, barış anlaşmasına uygun ortamı hazırlamak için önemli bir adım olacağına inanıyorum." dedi.

Japonya Dışişleri Bakanı Kişida da özellikle ortak ekonomik kalkınmada ilerleme sağlayarak barış anlaşmasına varmak için "hızlı bir şekilde" çalışmaya niyetli olduğunu söyledi.

Rusya ve Japonya, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Kuril Adaları'nın egemenliği konusundaki uyuşmazlık nedeniyle resmi bir barış anlaşması imzalayamamıştı. "2 artı 2" toplantıları, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi için yapılıyor.

Rusya ile Japonya arasındaki son "2 artı 2" toplantısı 2013'in kasım ayında yapılmıştı. Ukrayna'daki krizin ardından Moskova'ya uygulanan yaptırımlara Japonya'nın da destek vermesi, toplantıların kesintiye uğramasına yol açmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.